Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СОС призова ВиК проектът на Столична община да се върне в плана за възстановяване

Общество

СОС призова ВиК проектът на Столична община да се върне в плана за възстановяване

Снимка:

Столичният общински съвет прие декларация, в която се настоява да се върне в Националния план за възстановяване и устойчивост програмата за изграждане и реконструкция на ВиК на агломерациите Ботунец, Кремиковци-Сеславци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк.

Предложението беше на Малина Едрева от ГЕРБ-СДС в СОС.

„Ние, общинските съветници членове на Столичен общински съвет, изразяваме своето недоумение от отпадането на Програмата за изграждане, доизграждане, реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи, включително и пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерациите между 2000 и 10 000 жители от Националния план за възстановяване и устойчивост. Не приемаме, че е възможно България да постигне балансирано икономическо и териториално развитие или каквато и да било екологична устойчивост, докато множество населени места нямат нормално функциониращи водоснабдителни и канализационни системи.

Отчитайки факта, че само за постигане на съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО и осигуряване на съвременен стандарт за живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31.12.2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5,8 млрд. лева, като за агломерациите между 2 000 и 10 000 жители необходимият ресурс е около 3,9 млрд. лева, не можем да приемем, че тази финансова тежест трябва да бъде поета изцяло от гражданите, а този ресурс да бъде осигурен през техните сметки за тези комунални услуги. Призоваваме за преразглеждане на решението за отпадане на програмата от Националния план за възстановяване и устойчивост, като отново обръщаме внимание върху неминуемите последици от отклоняването на този финансов ресурс, не само за жителите и бизнеса в конкретните населени места, а и по отношение на амбициите на страната ни за постигане на екологична устойчивост и рационално използване на ресурсите, както и на задълженията, произтичащи от Европейските директиви за пречистване на градските отпадъчни води и качеството на водите, предназначени за консумация от човека“, се казва в декларацията.

Съветници от БСП и ДБ пък хвърлиха вината за липсата на канализация в населени места в столицата върху общината като заявиха, че тя бездейства в последните години.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още