Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пеканов склонил да остави парите за софийското метро, но спрял проектите за канализация

Политика

Пеканов склонил да остави парите за софийското метро, но спрял проектите за канализация

Пеканов склонил да остави парите за софийското метро, но спрял проектите за канализация - Tribune.bg
Снимка:

Столичната община била неспособна да строи метро без европарите и отказала да тегли заеми. Затова служебният вицепремиер Атанас Пеканов допуснал проектът за подземна железница да остане в Плана за възстановяване.

Това обяви на пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът с ресор европейски фондове.

„Разпределението на парите по Плана за възстановяване трябва да е по-справедливо и да се не се допуска концентрация на огромни средства в най-развития регион у нас. Затова парите за София са намалени с около 200 млн. лв., които да отидат на други места в страната. Проектът за столичното метро се запазва, защото г-жа Фандъкова ни информира, че дори най-малкото намаление на ресурса по този проект би заплашило неговото реализиране поради невъзможността на Столичната община да го финансира със собствени и заемни ресурси. Така цялото намаление ще е по проектите за модернизация на ВиК“, заяви той.

Намаляват парите за София, Пеканов искал драстично увеличение на данъците на софиянци, съобщи Фандъкова

Йорданка Фандъкова за орязаните пари за метрото: Проектът отговаря на всички изисквания на ЕС

Освен столица, София е и най-многолюдният град в страната, като според неофициални оценки живеещите в него може би достигат и 2 млн. души. Освен това е българският град, чиито жители внасят най-много данъци в хазната.

Друг важен проект, който отпада в новия план е модернизацията на „Напоителни системи“. Причината е, че според екипа на Пеканов той няма да отговаря на Брюксел.

За сметка на това иновациите навлизат в проектите и реформите, включително по линия на стимулирането на иновативни фирми, гарантиране, че ще се подпомагат инвестиции с доказуема възвръщаемост, включване на Европейската инвестиционна банка в развитието на индустриалните паркове.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети