Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Социалното министерство: Родителски конфликт е в основата на видеото от Елин Пелин

Общество

Социалното министерство: Родителски конфликт е в основата на видеото от Елин Пелин

Снимка:

Родителски конфликт е в основата на смущаващите кадри от Елин Пелин с опита на баща да вземе насила една от дъщерите си от нейната майка. Държавната агенция за закрила на детето се самосезира незабавно за видеото и поиска Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ да го премахне, за да бъдат запазени правата и достойнството на детето. Това съобщиха след направена проверка от Министерството на труда и социалната политика.

Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) в града работи с родителите от две години и е в течение на конфликта между тях след раздялата им. На моменти този конфликт е ескалирал заради имуществени дела, физически и вербални нападки, в които са били въвлечени и разширените семейства.

Съдът е присъдил правото на отглеждане на двете деца на майката, но е дал възможност на бащата да ги вижда по определен график. В последствие в ДСП са получавани сигнали от бащата, че майката възпрепятства контактите. От Дирекцията ги насочват към Център за обществена подкрепа за преодоляване на конфликта помежду им. Установено е, че и двамата поотделно полагат добри грижи за дъщерите си. Социалните работници многократно са ги предупреждавали, че спорът им може да се отрази негативно на психиката на децата.

Въпреки това майката продължава да отказва достъп до момичетата, като последният път е за три месеца. В началото на юни едно от децата претърпява инцидент и е прието в болница. Бащата взима другото дете и не го връща в установения срок. Когато месец по-късно решава да го направи в присъствието на социален работник, майката не се явява на срещата. Затова и детето все още е при него. След този случай майката отказва консултации със социалните работници.

Правени са опити за посещения в дома ѝ от екип, включващ полицаи и държавни съдебни изпълнители, но тя не е намерена на адрес. Налагани са ѝ глоби за неизпълнение на съдебното решение в частта за осигуряване на контакт на бащата с децата.

След заснетата на видеото ситуация родителите доброволно са подписали протокол за предаване на двете момичета на бащата. Ако графикът продължава да не се спазва от някой от родителите и той не заплати наложените му глоби, държавният съдебен изпълнител има право да постанови правата за отглеждане на другия родител, гласи съобщението.

Случаят набра популярност след като видеото с отнемането беше качено от майката в социалните мрежи и тя получи симпатия от хората, които го гледат. Бащата пък беше категорично защитен от своя работодател – Община Елин Пелин и кметът Ивайло Симеонов.

Община Елин Пелин защити главния архитект, който отне със сила детето си от майка му

Властите работят видеото с дърпането да детето да бъде свалено от интернет, тъй като е унизително за малкото момиче.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още