Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Социалното министерство с кризисна помощ за семействата, ако училищата останат затворени от септември

Общество

Социалното министерство с кризисна помощ за семействата, ако училищата останат затворени от септември

Социалното министерство с кризисна помощ за семействата, ако училищата останат затворени от септември - Tribune.bg
Снимка:

Сачева: Със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности

Министерството на труда и социалната политика готви кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна година, обяви БНР.

“Ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини. Пак казвам, ако това се наложи“, посочи министър Деница Сачева.

По думите й тя не иска да избързва с анонса, но през есента повечето семейства ще са изчерпали финансите си в резерв.

"Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания“, коментира Сачева.

Относно тримесечната помощ за пенсионерите в размер на 50 лв. месечно социалният министър увери, че тя може да бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки.

По данни на социалното министерство вече се наблюдава непрекъснато намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда. Сачева посочи и какви ще са мерките срещу безработицата.

“На първо място това е мярката 60 на 40, която успя да запази почти 200 хил. работни места до този момент. 171 млн. лв. са изплатени на работодателите за това да запазят служителите си. Знаете, че имаше периоди, в които се стигаше до много висок брой на регистриране на безработни на ден, в момента регистрацията на безработни е овладяна“, изтъкна социалният министър. Тя отхвърли критиките към вече обявените мерки в подкрепа на бизнеса и работещите.

“На първо място това, което се прави, е всъщност за всички структури, които са свързани именно с овладяване на коронакризата и с работа на първа линия, говорим за хората от системата на здравеопазването, от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, която подпомага именно бизнеса в момента, защото има най-много работа по мярката 60 на 40, Главна инспекция по труда, която се грижи за безопасните и здравословни условия на труд“, уточни министър Сачева.

Тя допълни, че всички тези структури ще получат допълнително възнаграждение, съответно увеличаване на работните заплати, срещу което ще трябва да има още по-високо качество на това, което като услуги те правят за хората.

"15 млн. за културата, нека да не ги забравяме. Също се отнасят до независимия културен сектор и до свободните професионалисти, до хората, които в следствие на коронавируса няма как да възстановят своята обичайна активност, които също са изключително важни", подчерта Сачева.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети