Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Мерки срещу кризата: В следващите 3 месеца пенсионерите ще получат по 50 лв. към пенсиите

Парите

Мерки срещу кризата: В следващите 3 месеца пенсионерите ще получат по 50 лв. към пенсиите

Снимка:

Правителството отпусна почти 2 млрд. лв. за икономиката

Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките на Коалиционния съвет. Мерките на правителството са насочени за подкрепа на борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията. Източникът на разходите е националният бюджет, като социалните мерки са в размер на  731,5  млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лв.

„Целта е да минимизираме щетите, които следват от пандемията в голяма част от секторите“, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкна отговорното отношение на правителството към тежките месеци, които предстоят заради коронавируса и последиците от пандемията. Борисов отбеляза, че има отчетен спад на БВП на Европа като цяло. При тези условия България продължава да бъде сред европейските държави с най-нисък дефицит. „Все още не теглим заем, опитваме се да запазим бъдещето на следващите поколения“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят съобщи, че от 1 август с 30 % ще бъдат увеличени разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19. За служителите на първа линия се увеличава ставката за положен нощен труд. Предвидени са допълнителни разходи за извънреден труд в размер 92,0 млн. лв. за структурите от системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, НЗОК, НОИ и др.

Допълнителни 24,6 млн. лв. се отпускат за увеличаване от 1 август на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети. Целта е заплащането да достигне до определените нива по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, както и стандартите в социалната сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др.).

През следващите три месеца всички пенсионери ще получат като добавка към своите пенсии по 50 лева месечно, като по този начин ще бъдат подпомогнати общо 2 121 000 пенсионера. Необходимите средства за това възлизат на общо 318,3 млн. лв.

Със 17,3 млн. лв. се увеличават средствата за субсидии на лечебните заведения - търговски дружества по Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от Министерството на здравеопазването. Средствата се предоставят за постигане на капацитет за обслужване на болни с COVID-19 и за достигане на нивата на работната заплата до нивата по Колективния трудов договор.

Предвижда се също така увеличение на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ средно с 10 % в размер на общо 126,3 млн. лв. Целта е да се увеличат разходите за медицинския персонал, така че да се достигнат минималните нива по Колективния трудов договор.

С допълнителни 122,0 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика се осигурява целогодишният размер на плащанията на личните асистенти по Закона за личната помощ.

Увеличава се също така минималният размер на паричното обезщетение за безработица от 9,00 лв. на 12,00 лв., считано от 01.10.2020 г. в размер на общо 12,0 млн. лв.

От началото на месец октомври се предвижда увеличение на продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение. Мярката е на стойност 4,0 млн. лв.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и по бюджета на Министерството на културата в размер до 15,0 млн. лв за творчески проекти на творци на свободна практика чрез фонд "Култура".

Друга социална мярка на стойност 67,0 млн. лв., осигурени чрез пренасочване на средства от европейски програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 000 лв. на заангажираните медицински специалисти в борбата с COVID-19 на първа линия до края на 2020 г.

В контекста на икономическите мерки на правителството по бюджета на ресорното министерство за настоящата година, освен отпуснатите вече  9,0 млн. лв., се осигуряват допълнително още 9,5 млн. лв. за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите.

Повече от 38 000 души ще се възползват от мярката на стойност 8,0 млн. лв., представляваща помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID – 19.

Туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, ще бъдат подпомогнати с държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Мярката е в размер на 55,0 млн. лв. и може да обхване над 400 хил. туриста.

Предвижда се министърът на здравеопазването да издаде заповед, съобразена с молбата на туристическия бранш – в България да бъдат допускани при предоставяне на PCR-тестове туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония.

В Народното събрание ще бъде внесено предложение намалената ставка на ДДС в размер на 9 % да важи и за туроператорите.

Необходимите средства за изпълнение на новите социално – икономически мерки на правителството ще се осигурят в рамките на очакваното изпълнение на консолидираната фискална програма за 2020 г. и при необходимост чрез актуализации на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година.  


Коментари (10)

сп Как е възможно да се подиграва така с хората? Пенсионерите от години настояват за ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ на пенсиите, което донякъде ще намали пропастта между старите и новите пенсии за един и същ труд. Трудно ми е даже да повярвам на това, което прави правителството по отношение на старите пенсионери, но всъщност си е чист геноцид. Един антибиотик е 50 лв. Е, вярно е, че от пенсиите няма как да крадеш.
27.07.2020 12:45 / Отговор
Емо Ха......!Тя бсп ни се подиграва вече 30г ти чак сега разбра, че ти се подиграва!Пак гласува за грабителите от 44г до ден днешен!!!
28.07.2020 08:12
Хайде бе, един антибиотик струвал 50 лв., то ние пенсионерите всеки месец пием по един антибиотик, без него не може да живеем. Аз, лично през м. май изкарах ковита с антибиотик от 6 лв. И е ме на жив и здрав. А тези 3 месеца по 50 лв. ще ми помогнат, жената да направи зимнина. Че ако дойдат комунетата и онова нещо радев на власт жална ни майка, приятелю сп, или както там се казваш.
27.07.2020 13:11 / Отговор
сп Явно не си ме разбрал. Преизчисляването на пенсиите ще помогне на жена ти да прави всяка година така необходимата ти зимнина. А така само тази година. Ама както ти харесва.
27.07.2020 13:15
Пенсионерка аз не искам мафиоти и престъпници да ми дават 75 евро, искам съд и затвор за Борисов и компания. Да си ходят, с тези мерки печели време, но то изтече. Не може 11 години да рекетираш бизнеси, да изгаряш противници, да си назначаваш прокурори, да фалираш банка заедно с Пеевски и Цацаров и Доган, да напълниш България с боклуци, да печелят обществени поръчки само приближени до ГЕРБ фирми, да си неграмотен , да строиш некачествено пътища, да създаваш държавни предприятия и т.н. и най- важното с поведението си да срамиш и позориш всички млади българи, да циганизираха държавата, да фалшифицираш изборите .Баста.
27.07.2020 14:00 / Отговор
Истинска пенсионерка Бъди рахат, като дойде пак Румен Гечев пенсията ти ще стане 3 долара, както беше преди години. И няма стари, няма млади пенсионери. И няма "не искам 75 евро пенсия", ще бъде до 3 долара. А пък ти си пенсионерка, колкото аз съм София Лорен! Тролка си от най-елевентарно ниво. Подредила си опорките според спуснатите указания. Малко си объркала пресмятането. 250 минимална пенсия да трудов стаж не е 75 евро. Ама ти и трудов стаж нямаш.
27.07.2020 14:52
Нищо не съм объркала, това са за три месеца по 50 лева на калпак, т.е. точно 75 евро.Крайно несправедливо, ако иска да поправи пенсионната система, трябваше парите от концесията да отидат в сребърния фонд, а не в БДЖ, което е една бездънна яма. И да се осъвременят всички пенсии, примерно с 2017 година.
27.07.2020 16:57 / Отговор
Иво Кажи на бсп да върнат всичко превзето от 90г до сега и готово!
28.07.2020 08:10
Тартаковер Виждам че няма нужда от мой коментар. Тук очевидно пишат потърпевши от "грижите на Тиквоний", които са написали достатъчно.
От мен само перифразиране на древния Катон-ОСТАВКА !
27.07.2020 21:23 / Отговор
коментар Малкия изобщо няма никаква нужда от твоите коментари тъй като мама, тате дълги десетилетия ограбваха цяла България и още си прегладнял дете на бкп/кгб!Мама, и тате като върнат заслепеното за 70г от народа, и на народа никой няма да се оплаква бе дете на бкп/Кгб!!!
28.07.2020 08:09

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още