Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Спешно: Обезопасяват МОЧА. Това разпореди областният управител на София

Общество

Спешно: Обезопасяват МОЧА. Това разпореди областният управител на София

Спешно: Обезопасяват МОЧА. Това разпореди областният управител на София - Tribune.bg
Снимка:

Преподаватели в ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“ предлагат безплатно помощ

Спешно да бъде направен план за безопасност на Паметника на Съветската армия. Това е разпоредила областната управителка на София Вяра Тодева.

Планът е във връзка със заповедта на главния архитект на Столична община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район “Средец” Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта. Той поиска от Вяра Тодева да ограничи достъпа до паметника, да постави строителна ограда и да бъдат демонтирани опасните елементи.

Междувременно географи доброволно създадоха пълен цифров модел на паметника след 3D лазерно сканиране. Според тях то дава пълните технически данни за паметника и ще ускори махането му, след като Тодева се оправда с липса на документация.

„За да подпомогнем държавата, която твърди, че ще ѝ трябват няколко месеца, за да демонтира и премести МОЧА, направихме пълно 3D лазерно сканиране на “обекта”, за да съкратим този срок”, съобщи доц. д-р Стелиян Димитров. Той и Мартин Илиев са преподаватели в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

„Областният управител твърди, че не знае колко е голям паметникът, нямало документи и прочее оправдания… само и само това да остане тук до след Нова година! Използвайки най-съвременни технологични решения, за 15 минути създадохме пълен цифров модел на паметника”, обясняват двамата учени.

Той е с точност под 1 см чрез използването на GEOSLAM LIDAR.

Те го предлагат абсолютно безвъзмездно, “само и само тази драматична “раздяла” с нещото да приключи колкото се може по-скоро“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати