Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Спира плановият прием и операции в страната, промени в издаването на зелени сертификати

Общество

Спира плановият прием и операции в страната, промени в издаването на зелени сертификати

Снимка:

От днес спира плановият прием и операции в страната. Промени има и при издаването на сертификати за ваксинация. Новите разпоредби влизат в сила със заповед на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

От документа става ясно, че плановият прием и операциите се прекратяват с изключение на трансплантациите, лечението и прегледите за хората с онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждания, рехабилитациите и психиатричната помощ.

В заповедта се предвижда отделенията, които не са натоварени, да се преструктурират в Covid отделения.

Промяна има при издаването на зелените сертификати. Новото за ваксинацията е, че влизат в сила 15 дни, след поставянето на първа доза от двудозовите ваксини, както и от еднодозовата.

Изискването за зелен сертификат важи за работещите и посетителите на заведения, кина, театри, концерти, фитнеси и други.

Според заповедта на здравния министър Кацаров затворени са детските центрове и клубове и организирани групи за деца, тиймбилдингите и други. Забраняват се посещенията в болници, с изключение на пациентите в последен стадии, и домовете за деца и възрастни.

 Зелен сертификат не се изисква за лицата под 18 г. Освен това на този етап тестовете, доказващи антитела за преболедуване, не са включени в издаването на сертификат.  


Топ новини

виж още

Актуална тема