Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Спряна е операцията по разтоварване на заседналия товарен кораб край Камен бряг

Общество

Спряна е операцията по разтоварване на заседналия товарен кораб край Камен бряг

Спряна е операцията по разтоварване на заседналия товарен кораб край Камен бряг - Tribune.bg
Снимка:

Причината - районът не позволява да се позиционират плаващ кран и баржа

Спасителният план за освобождаването на заседналия товарен кораб „Вера Су“ не е одобрен от отговорните институции. Това съобщиха от Министерство на транспорта като документът не получил съгласие и на Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Черноморски регион“–Варна, съобщи изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ капитан Живко Петров по време на брифинг.

След като се запознахме в детайли, не приехме частта с разтоварването на кораба в морето. В плана се предлага разтоварване поне на половината товар в морето.

„Корабът превозва 3300 тона азотни торове, което означава около 1500 тона да е изсипят в морето. Товарът не е опасен, но не е най-доброто решение в защитената зона Яйлата да има такава концентрация на азотни торове“, обяви Петров.

Капитанът уточни, че опасност от нефтен разлив не може да има, тъй като горивото е изтеглено във вътрешни цистерни.

Планираната за днес операция за претоварване е осуетена, тъй като районът не позволява да се позиционират два плавателни съда – плаващ кран и баржа, които да застанат до заседналия кораб.

„Извършването на огледи продължава, като се търси най-оптималният вариант за действие. Големите опасения идват от евентуално рязко влошаване на времето, което може да доведе до разбиването на кораба в скалите. Дори и да се изхвърли товарът от азотни торове в морето, опасност от екологична катастрофа няма“, категоричен бе изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“.

Цялостната операция по освобождаването на плавателния съд се извършва от корабособственика, наетата фирма и застрахователната компания на товарния кораб „Вера Су“. ИА „Морска администрация“ е контролен орган, уточняват от Министерството на транспорта в съобщение. И допълват: „Наше задължение в съответствие с гл. 14 на Кодекса за търговско корабоплаване е да разпоредим на корабособственика да освободи кораба си и да наблюдава и контролира процеса, за да не бъде допуснато замърсяване“.

Корабът „Вера Су“ превозва азотни торове и е пътувал от Украйна за пристанище Варна.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати