Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сравняват храни и напитки в България и пет страни от ЕС

Общество

Сравняват храни и напитки в България и пет страни от ЕС

Снимка:

Резултатите ще послужат за колективни искове, ако производителите прилагат двоен стандарт

Проект на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще изследва наличието на двоен стандарт при храни и напитки. Той ще работи до 31 януари 2020 г., а за целта ще се използва методика, одобрена от Брюксел, съобщи пред медиите председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

България вече е защитила проекта и е спечелила близо 180 000 евро от Европейската комисия (ЕК).

Хранителната индустрия прави оборот от над 1 трилион евро на година в ЕС, а в България – по 5 млрд. евро на година.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов разясни, че проучването на състава, качеството и цените на стоките ще е за нашата страна и още пет страни от ЕС - Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария. В началото на юни екипи на КЗП ще закупят от пазара на тези страни спиртни напитки, макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, подправки и консерви, сред които и детско пюре.

Само със събирането на информация ще можем да приложим приетите на първо четене от Европейския парламент (ЕП) промени в директивата за нелоялни търговски практики. Това беше и нашата амбициозна задача и кандидатствахме за директно осигуряване на средства за проекта“, посочи председателят на КЗП.

Според Димитър Маргаритов разделението и двойният стандарт при храните не са само по линия изток-запад, а и в резултат на групиране в маркетинговите стратегии на компаниите за различните части на пазара.

Има политическа аргументация проблемът да намери своето решение, за да се противодейства на тази нова нелоялна търговска практика“, категоричен е председателят на КЗП.

Маргаритов посъветва компаниите да регистрират нова търговска марка за определен регион, ако искат да се съобразят с вкусовете на клиентите, а не да се оправдават, че продават стоки с различен състав в рамките на ЕС поради нагласите на клиентите си.

Вкусът е едно от най-важните неща за потребителите за доказване на качество. Разминаване в съотношението, изписано на етикета и в продукта, се установява рядко. По-често има разминаване в съотношението на съставките у нас и в Германия, например“, припомни Димитър Маргаритов.

Председателят на КЗП е категоричен, че резултатите от проучването, които ще бъдат обявени в началото на следващата година, ще могат да се използват за завеждане на колективни искове, в т.ч. и от потребителски организации, срещу производителите, за които се установи нарушение.

Резултатите ще са годно доказателство пред съда за нелоялна търговска практика. Новата сделка или новата правна рамка в ЕС дава възможност дори на неправителствени организации да завеждат дела за претърпени неимуществени вреди“, подчерта Маргаритов.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още