Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Среднощни опашки пред БНБ за сребърна монета с лика на Найден Геров

Общество

Среднощни опашки пред БНБ за сребърна монета с лика на Найден Геров

От 6 февруари 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от рождението на Найден Геров“ от серията „Българско възраждане“. Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

До края на работния ден на 6 февруари 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД за продажба в техните офиси и клонове.

Цяла нощ хора чакаха на опашка пред централния вход на БНБ, за да се сдобият с възпоменателната монета по повод 200-та годишнина от рождението на Найден Геров, предаде БГНЕС.

„От 23 часа стоя пред банката, студено е, но температурите не са толкова ниски”, казва Георги Апостолов, част от чакащите да се сдобият с възпоменателната монета, след което сподели, че засега ще я запази за себе си. „Ще изчакам в даден за мен период да я продам, но засега ще я съхраня, понеже инфлацията е много висока и се очаква цената да се вдигне”, коментира още той.

Христо Христов пък заяви, че чака на опашка от 8 часа. „Събирам монети, а в същото време и продавам, защото за някои моменти на вторичния пазар цените стигат до 10-15 пъти над цената”, обясни още той, след което допълни, че засега монетата на Найден Геров ще бъда запазена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати