Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Срутеният път в Смолянско - ден 13

Общество

Срутеният път в Смолянско - ден 13

Срутеният път в Смолянско - ден 13 - Tribune.bg
Снимка:

Търпението на жителите се изчерпва, настояват държавата да се заеме с ремонта

13 дни хора от смолянски села живеят като в капан. Те останаха без път след като заради поройните дъждове на 11 декември част от пътя в Триградското ждрело пропадна. Жителите на Триград, Ждребово, Кестен и Водни пад са принудени да пренасят всичко, които им е необходимо на ръце, съобщава „24 часа“.  Те не могат да ходят на работа, а децата на училище. Настояват държавата да се заеме с ремонта на компроментирания участък.  

По думите на хората търпението им започва да се изчерпва.

„Някои се опитват да преминават през срутището, но е много опасно. Наклона на остатъка от пътя е към реката, която е много буйна. Общината е поставила знак, че не може да се преминава, но търпението на хората започва да се изчерпа. Освен опасност за падане в реката пътя, особено преди пещерата "Дяволското гърло" при естествения тунел крие и друго препятствие- висят огромни ледени висулки. Някои от тях са дълги до 4 метра и са много тежки и биха пробили покрив на автомобил", казва кметът на Триград Емил Гогушев.

В откъснатите села настояват за спешна намеса и дори сформираха Инициативен комитет „За спасяване на Триград“. Подписката на инициаторите е подкрепена от над 2 хил.души. Триград е целогодишна туристическа дестинация. Сега всички резервации в хотелите и къщите за гости са отменени, а тези които все пак са решили да прекарат празниците в родопското село се чудят как да стигнат до него. Сред исканията са също обезщетения за бизнеса и подпомагане на хората, чиито работодатели са прекратили дейност заради бедствието.

„Изпратих писмо до президента Румен Радев, в което го информираме за тежката ситуация в четирите села- хората не могат да идат до болница и работните си места в Девин и околните селища, децата няма как да стигнат до училище, магазините не могат да снабдяват с продукти, туристите се отказват от резервации“, казва адвокат Ваня Митева. Тя работи в София, но не  може да стигне до работното си място. Четирите села настояват час по-скоро държавата да се заеме с ремонта на срутилия се път и отстраняване на компроментираните участъци от Тешел до Кестен.

Преди дни експерти и военни огледаха пътя с цел да преценят дали е възможно да поставят временен мост. Оценката им била обаче отрицателна, тъй като теренът е много труден и няма как да се постави понтонен мост.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати