Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стартира изграждането на лаборатории за дигитализация на нематериалното културно наследствo

Общество

Стартира изграждането на лаборатории за дигитализация на нематериалното културно наследствo

Снимка:

В следващите 3 години две лаборатории за дигитализация на нематериалното културно наследство ще бъдат изградени в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН чрез съвместен проект с няколко университети.

Целта на проекта е да документира, съхранява и популяризира фолклора на различните общности, живеещи на територията на Република България. Важни и трудни за намиране документи вече ще могат да бъдат видени и онлайн, а българската етнология и фолклористика ще бъдат дигитализирани, за да са достъпни от всяка точка на света и за да покажат богатството на българските традиции.

Стойността на проекта е оценена на близо 30 млн. лева, като около 25 млн. лева от тях са финансирани чрез европейски средства, а останалите – с национални. До декември 2023 година трябва да има изграден център за върхови постижения. Той ще включва виртуален етнографски музей, виртуален архив и лаборатория за дигитализация на нематериално културно наследство.

Лабораторията „Дигитален етнографски архив“ ще дигитализира снимки, скици, рисунки и документи, събирани за архива на института от 1906 година насам. Дигитализацията ще осигури на лесен и бърз достъп  до тях навсякъде в страната, за да може всеки учен и всеки заинтересован да има възможност да ги види и прочете. Освен това, по този начин ценните исторически и етнографски артефакти ще могат да бъдат съхранявани при необходимите за опазването им условия, без да се затруднява работата с информацията, съдържаща се в тях.

Бенефициенти са няколко висши училища, сред които Софийският университет, Техническият и Университетът по архитектура, строителство и геодезия, както и институтите по етнология и фолклористика, за изследване на изкуствата и този по литература към БАН.

Лаборатория за дигитализация на нематериално културно наследство ще бъде разположена в Националния център за нематериално културно наследство в Института за етнология и фолклористика към БАН.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема