Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Три протеста под позорците на Кирил Петков (ВИДЕА+СНИМКИ)

Общество

Три протеста под позорците на Кирил Петков (ВИДЕА+СНИМКИ)

Протестиращите от столичния градски транспорт и таксиметровите превозвачи освиркаха правителството под прозорците на Министерския съвет, те скандираха и „оставка“. При тях се присъединиха превозвачите.

„Всички превозвачи от цялата страна протестират . Денс диалогът беше нарушен, защото МВР записва номерата на протеста . Днес ни не беше разрешено да паркираме камионите в активната лента макар, че ни беше позволено. Вчера след три часа среща получихме нула процента изпълнение. Това са мерки, които трябва да залъжат. Няма да спрем докато искания ти не бъдат изпълнени, ако правителството имаше волята щеше да ги направи“, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„Борим се за правата на всички граждани и ще бъдем тук докато не се изпълнят. Нашите хора, които не бяха допускани продължават да идват. Днес отново сме репресирани. Петков обеща че няма да има репресирани днес, а хората ни не могат да дойдат до тук . Това не е демокрация“, категорично заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Всички тук сме се събрали с цел да бъде уважен труда ни, да можем да си получаваме заплатите в пълен размер и редовно и това може да стане с едно решение за дофинансиране . Ние трябва да продължим да се противопоставим  докато не получим своята сигурност, ако се наложи ще се противопоставим още по- радикално . Ако не бъдем чути изобщо може да няма транспорт в София. Към днешна дата оставаме в пълна протестна готовност“, категорични са протестиращите от градския транспорт, предаде репортер на Tribune.bg.

Те заплашиха правителството , че ще спрат целия транспорт на София.

„Февруари водихме същия диалог с управляващите, но те тогава казаха, че изтичат средства от Столична община, колко време им трябваше да направят одит. Те искат да платим чужда сметка. Управляващите показват  вратата, когато не им изнася, но трябва да знаят, че зад вратата е народът. Не ние ще платим чуждите сметки. Нека да им кажем силно - НЕ на управляващите.“, призова Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„След пандемията дойдоха високите цени на горивата и кой - пострада - вие  ако не бъдем чути ще отстояваме правата си тук на площада.“, заяви Александър Шопов от „Метрополитен“.

 Той се обърна към управляващите, че общественият транспорт е тяхна грижа. 

„Това е нашият протест за диалог. Нас ни пристискат условията като галопиращи цени и инфлация . Ние направихме редица искания към правителството. Искаме от правителството да не сме работещи бедни. Не затворихме София и останахме солидарни с хората и това трябва да се оцени от управляващите.“, допълни Елеонора Филчева от ЦГМ.

Протестиращите се  питат дали някой от МС  ги слуша .

„Явно защото сме прекалено възпитани нас не ни канят на срещите. Дали в момента някой може да ние чуе и да ни приеме ?“, попитаха те .

„Дойдохме с малко коли, защото фирмите обясняват на шофьорите, че ще има репресии. Колегите които не ги е страх са тук. Нашите искания са свързани с мерки за поевтиняване на горивата. Искаме премахване или в краен случай намаляване на ДДС на всяко едно гориво. Искаме реални мерки сега, а не някога. Искаме гаранция, че лудницата с постоянното повишаване на горивото ще бъде спряна. Имаме тежък проблем с незаконните таксиметрови превози. По думите тези фирми са покровителствани от правителството.“, заяви пред Tribune.bg представител на таксиметровите шофьори.

„Ще се опитаме да внесем декларация, защото нашите управляващи очевидно не искат диалог с нас, защото сме много възпитани. Очевидно ще продължаваме да си пишем и очевидно ще продължим да затваряме и протестираме.“, допълниха демонстрантите.

По-рано протестиращите бяха и пред Министерството на финансите. Те призоваха Асен Василев да излезе при тях, посрещна ги полиция.

„Тук сме да кажем, че освен за нашите заплати трябва да се погрижим и за нашите работни места. Липсата на финансиране ще доведе до влошаване на транспортната услуга“, заявиха демонстрантите .

„Общественият транспорт е благо“. Те се категорични, че са пред МФ, за да поискат всичко, което им се полага . Транспортният бранш освирка министър Асен Василев.

Точно в 08:00 часа започна протестът на работниците от транспортните дружества на столичния градски транспорт. Тези, които не са на работа започнаха да се събират на три точки – на кръстовището на „Петте кюшета“, „Лъвов мост“ и „Сточна гара“.

Минути по-късно затвориха за движение Лъвов мост.

„Тук сме днес, за да кажем, че не сме отказали за полагащото ни се финансиране, на целия обществен транспорт. Мобилността на гражданите е право. Тя трябва да се дофинансира. Това е скъпа услуга и трябва да има масирани инвестиции.“, зави пред Tribune.bg Екатерина Йорданова от съюза на транспортните синдикати.

„ Има нежелание да бъдем чути, имахме срещи, но не ни чуха. Искаме финансирането да стане при актуализацията на бюджета. Протестът ни е икономически, изобщо не е политически“, категорична беше тя.

Йорданова допълни, че са искали протеста да започне в 07 часа, но са се съобразили с матурите и са изместили демонстрацията час по-късно. Тя подчерта още, че са информирали обществото къде точно ще има блокади днес, за да може всеки да си реорганизира придвижването.

„Настояваме за по-високи заплати, по-добри условия на труд“, заяви един от протестиращите пред репортер на Tribune.bg.

Те останаха там до 9.30, след което тръгнаха на шествие от трите места. Протестиращите минаха през Министерството на финансите, а окончателната точка на демонстрацията им е пред Министерски съвет.

Демоснтрации на превозвачите има и други градове на страната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати