Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Столична община: Не подменяме облика на София, а го облагородяваме

Общество

Столична община: Не подменяме облика на София, а го облагородяваме

Столична община: Не подменяме облика на София, а го облагородяваме - Tribune.bg
Снимка:

Материалите, използвани за ремонта на „Графа“, са качествени и сигурни

Арх. Радомира Методиева: За двете зони на ремонта в центъра на София сме били доста консервативни, стремежът ни е бил да запазваме знакови за столицата места и елементи

Инж. Илия Илиев: Към този момент конструкцията на релсовия път на „Граф Игнатиев“ е напълно завършена

„По никакъв начин не подменяме облика на столицата, а само го облагородяваме. За мен беше важно да чуя от проектанта, от изпълнителите и от надзора, че всъщност се възобновява градската част, че се запазват абсолютно всички исторически обекти“. Това заяви председателят на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет и съветник от ГЕРБ Силвия Христова по време на заседание във връзка с изпълнението на проекта „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на град София“.

В момента се реализират зона 2 и зона 4 в центъра на София. Основните параметри в проекта са подмяна на настилките, подмяна на градското обзавеждане, подновяване и увеличаване на зелените площи.

„По отношение на зона 2, която включва ул. Граф Игнатиев и прилежащите зони, площад „Славейков“, градинката на „Св. Седмочисленици“ и т.н., в момента приоритетът е релсов път, за да се пусне трамваят възможно най-бързо. Засилена е работата по настилките на трамвайното трасе, както и спирките около него, както и достъпът до спирките.

Иначе улица Солунска е почти готова, площадите около „Граф Игнатиев“ се работят. Това е за тази година предвиденото. За догодина ще останат „6 септември“ и „Шишман“ това каза за Tribune.bg арх. Радомира Методиева от проектантския екип на проекта.

По отношение на площад Славейков, освен подмяна на настилките, има подмяна и на пазара. За зоната при църквата „Св. Седмочисленици“ архитектът посочи , че се отваря градината към пространството на „Граф Игнатиев“. Детската площадка ще бъде запазена и дори ще увеличи своя размер.

Архитект Методиева обясни, че усилено се работи и в зона 4, която обхваща карето между бул. „Васил Левски“, ул. Московска и включва градинката „Кристал“, както и двете градини на „Климент Охридски“.

„Единствените жълти павета, които имаме право да демонтираме са в градината при СУ „Климент Охридски“.Това право ни е дадено от Министерството на културата. Тези павета ще бъдат използвани при реконструкция на други павирани с жълтия паваж улици, като първо това е „6 септември“. Ако се наложат други ремонтни работи догодина, ще имаме някакъв запас“, каза още арх. Методиева.

По отношение на паметниците тя заяви, че в зона 4 има много, само около „Александър Невски“ са 45.

„Абсолютно всички запазват местоположението си, включително и „Паметника на Опълченеца“, за който ще бъде разработен по удобен достъп, отколкото е в момента, с подмяна на алейна настилка. На Далчев скулптурите си остават, където са“, допълни архитектът.

В градинката „Кристал“ ще бъде реставрирана чешмата. Като се предвижда възстановяване на една от две стари скулптурни композиции – „Момченце с гъска“ или „Лилии“.

„За двете зони на ремонта в центъра на София сме били доста консервативни, стремежът ни е бил да запазваме знакови за столицата места и елементи“, подчерта арх. Радомира Методиева.

По отношение на релсовия път инж. Илия Илиев заяви, че това, което е приложено в момента на обекта е достатъчно качествено и ще гарантира сигурността на конструкцията, а също така комфорта на живущите около трамвайния път.

„Към този момент конструкцията на релсовия път на „Граф Игнатиев“ е напълно завършена. Успяхме да променим някои недостатъци. Направили сме изменение на геометрията на пътя , така че да се върнем към съществуващото положение. Също така по отношение гарантиране на земната основа е приложена дренажна система“, заяви инженерът.

От „Джи Пи Груп“, които са изпълнители на проекта, заявиха, че досега е минало едва 1/3 от времето, което имат за довършване на ремонта.

„Пребивавано на е обекта 169 дни, считано от откриването на строителната площадка, като 60 от тези дни са работили Софийска вода и Топлофикация по техните мрежи или общо 109 дни сме имали възможност да работим. Като отнесено спрямо 300-те дни, които са по договора, това е 36 процента от времето. Декларирали сме 147 работника като максимум. В момента има над 204 човека на обекта, като приоритетно работим само и единствено по залогата на релсовия път. Това ни е целта“, обясни Георги Гигов от „Джи Пи Груп“.  


Коментари (2)

Кирил Абсолютно с всяка една новост градът ни става все по хубав
24.10.2018 16:43 / Отговор
Антоан Нека става все по- добре градът ни , трябва да има развитие и не само в тези насоки !
25.10.2018 18:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още