Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Застрашен египетски лешояд, посетил 22 държави на три континента, бе убит от бракониери в България

Общество

Застрашен египетски лешояд, посетил 22 държави на три континента, бе убит от бракониери в България

Световно застрашен египетски лешояд, посетил 22 държави на три континента, бе убит от бракониери в България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Лешоядът Бояна, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.
 
"Преди броени дни Българското дружество за защита на птиците получи тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът на БДЗП със специално обученото куче Барс незабавно посети мястото и откри тялото на лешояда", уточняват от БДЗП. Веднага е подадена информация към всички отговорни институции. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая започва разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на рядката птица и установяване на извършителя на това жестоко престъпление срещу българската природа. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава.
 
Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Припомняме, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.
 
За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален. Ето защо, загубата на дори един индивид има огромно значение за популацията.
 
"Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка", споделят от БДЗП и напомнят, че Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 г., а година по-късно е дарена на България, за да стане част от програмата за подсилване на популацията на вида на Балканския полуостров. През 2018 г. Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, адаптира се успешно и заживява сред дивите си събратя. През следващите три години тя посещава над 20 държави в Европа, Близкия Изток и Африка, изправя се пред многобройни опасности, за да се завърне отново в България през тази година. Тук, в Източни Родопи, тя откри своя партньор и зае гнездова територия близо до гр. Джебел. Това е първият случай в България и едва втори в Европа, при който египетски лешояд, излюпен в зоопарк или размножителен център, сформира двойка в дивата природа.
 
БДЗП активно подпомага изграждането на институционален капацитет за борба и превенция на посегателствата над защитени видове. Преди броени месеци стартира и процес за създаване на специализирано звено към МВР за разследване на престъпления против природата. Организацията изказва благодарност за бързата реакция на институциите по случая!

Етикети убит
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати