Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Веществото в хамбара на „Вера Су” е същото като от големия взрив в Бейрут (ВИДЕО)

Общество

Веществото в хамбара на „Вера Су” е същото като от големия взрив в Бейрут (ВИДЕО)

Веществото в хамбара на Вера Су е същото като от големия взрив в Бейрут (ВИДЕО) - Tribune.bg

Товарът, който продължава да стои на потъващият кораб „Вера Су“ е един от най-опасните в света. Същият е причина и за една от най-големите експлозии в света, тази в Бейрут преди година, когато загинаха 100 души, а десетки бяха ранени.

В същото време повече от две седмици служебното правителство не е свалило екипажа от кораба, а тонове от опасния товар продължават да са на плавателния съд. Двама от министрите назначени от Румен Радев, Асен Личев и Христо Алексиев обявиха, че товарът на кораба не е опасен, но не казаха, че именно той е един от най-мощните експлозиви в света

Всъщност това кристално вещество, което у нас е познато като амониева селитра или азотна тор се използва за създаване на експлозиви. Редица световно известни учени са категорични, че амониевият нитрат е опасен, защото е произведен чрез реакция на амоняк с азотна киселина и въпреки, че е една от най-произвежданите суровини, неговото съхранение е причина за едни от най-големите промишлени аварии по света, отнели живота на стотици. 

Така например преди година в Бейрут избухват 2750 тона амониев нитрат (равняващи се на 1155 тона тротилов еквивалент), които са били конфискувани от ливанското правителство от изоставения кораб MV Rhosus и са били съхранявани в пристанището без необходимите мерки за безопасност.

Амониевият нитрат, наричан още амониева селитра е химическо съединение с емпирична формула NH4NO3.

През Втората световна война е бил широко използван за експлозив и снаряди. Тези експлозиви съдържали от 50% до 80% амониев нитрат.

Заради опасните си свойства и свободния режим на продажба амониевият нитрат е често използван при терористични атаки. По тази причина в някои държави (например Германия) употребата на чист (несмесен с други вещества) амониев нитрат от физически лица е забранена със закон.

Това са кадри от Бейрут, когато тонове амониев нитрат избухват, а 100 души губят живота си


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети