Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Топлофикация София“ има газ до 1 юни, най-лошият вариант е да премине на мазут

Общество

„Топлофикация София“ има газ до 1 юни, най-лошият вариант е да премине на мазут

Топлофикация София има газ до 1 юни, най-лошият вариант е да премине на мазут - Tribune.bg
Снимка:

„Топлофикация София“ все още не е минала на мазут заради спирането на доставките на руски газ. От два дни работи в летен режим -отоплителният сезон приключи и парното е спряно. Това означава, че за топлата вода се употребява три пъти по-малко синьо гориво. Това каза пред БНТ Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет.

По думите му „Топлофикация“ е най-големият единичен клиент на „Булгаргаз“. Една трета от природния газ в България се употребява от „Топлофикация София“.

„В момента имаме уверение от държавните дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, че имаме количества за още месец напред, за да не останем без топла вода. Очакваме ясни доказателства, за да успокоим и гражданите откъде и какви доставки ще бъдат насочени за столичната топлофикация. Най-важно е да осигурим качеството на живот на софиянци, проблемът с цената е на второ място. Топла вода има и ще има“, каза той.             

Георгиев заяви, че най-лошият вариант е от 1 юни „Топлофикация“ да се наложи да работи на мазут.

„Това за нас е крайно нежелателен вариант, защото означава замърсяване и ще бъде много по-неефективно финансово за дружеството. Да преминем на мазут, това би била една малка, ако не екологична катастрофа, то влошаване драстично и зануляване от постигнатите много добри резултати през годините. По закон „Топлофикация“ има право да работи минимум за 10 дни на мазут, което е много по-мръсно производство и вредно за финансовото състояние на дружеството“, допълни председателят на СОС.

Относно прогнозата на Делян Добрев, че за следващия отоплителен сезон столичани ще плащат по 1000 лева сметка за парно за средно голям апартамент, Георгиев каза, че за да не се случи това, трябва да се намерят алтернативни доставки. „Това дружество трябва да е приоритет за управляващите“, изтъкна той.

Георгиев уточни, че в момента се купува природен газ за 142 лв. Прогнозите за поскъпване са от 20 до 50%.

„Одобрената цена от КЕВР е 47 лв., заради което е имало вариант регулаторът да увеличи цената на топлинната енергия, но държавата е избрала разликата курс купува-продава. Така чистата щета за дружеството е 337 млн. лв от октомври до днес“, каза той.

По думите на Георги Георгиев газ за градския транспорт в София имаме до края на май, като най-лош сценарий ще бъде преминаването към празнично разписание на автобусите - два пъти по-малко курсове, тъй като 250 от тях се движат на природен газ.

„Очакваме и този проблем да бъде решен бързо от държавата. Ако няма газ в държавата, то няма как да има и за столичния градски транспорт“, каза Георгиев и добави, че зависими от доставките на газ са и болници, детски градини и училища. Председателят на СОС съобщи, че през тази година 11 пъти повече средства ще бъдат инвестирани в ремонт на тротоари.

„Това е невиждана инвестиционна програма. Благодарение на добрия си рейтинг сме договорили много добри условия по този заем. Той няма да повлияе на ежедневните дейности на общината“, увери Георги Георгиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати