Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Трагичният инцидент със Скатов е третият пореден с български алпинист за последните три години

Общество

Трагичният инцидент със Скатов е третият пореден с български алпинист за последните три години

Трагичният инцидент със Скатов е третият пореден с български алпинист за последните три години - Tribune.bg
Снимка:

Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци - Седемте върха

42-годишният Атанас Скатов направи неуспешна атака на втория най-висок връх в света снощи. За него това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник.

Голямата мечта на родения в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха - К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци (т. нар. Седем върха /Seven Summits) (2013 – 2017), най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Алпинисти от цял свят вече изказват съболезнования в социалните мрежи.

Кой е Атанас Скатов? 

Атанас Георгиев Скатов е български алпинист, веган, агроном по растителна защита. Той е първият обявил, че е веган, който е изкачил Еверест. Покорил е десет върха над 8000 метра (един от тях без допълнителен кислород, три от тях без личен Шерпа).

Роден е на 11 март 1978 г. в Сливен. От 1-ви до 12-и клас танцува български народни танци в представителния за града детски ансамбъл Тракийче.Учи в гимназията по електроника и електротехника. Завършва Аграрен университет Пловдив през 2001 г. като магистър по растителна защита, първенец на випуска. По време на следването си печели два конкурса за стипендии по Еразмус/Сократес и Темпус и следва два семестъра 1999 и 2000 г. в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, а от 2001 до 2004 г. е редовен докторант там в две катедри – градинарство и фитомедицина (растителна защита). През февруари 2005 г. защитава докторат на тема: „Интегрирано производство на домати (Lycop­er­si­con escu­len­tum) в оранжерия при особено внимание към интегрираната и биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка (Tri­aleu­rodes vapo­rar­i­o­rum Westwood)“.

Има един син, роден 2009 г.

До лятото на 2010 г. Скатов не е ходил по планините и не е тренирал спорт. След това три поредни години (2010, 2011 и 2012) преминава маршрута Ком – Емине; включва се и в състезания по планинско колоездене.

Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове на света за тестване на физическите и психическите показатели.

През 2013 г. изкачва два петхилядника (Ухуру и Елбрус), пробва се и на шестхилядник (Аконкагуа) и седемхилядник (вр. Ленин), като максималната достигната височина е 6900 м по склона на 7134-метровия вр. Ленин. През 2014 г. стъпва на осемхилядник – Еверест. Скатов не е карал курс по алпинизъм; в тази и в следващите експедиции използва услугите на носачи и допълнителен кислород. Самият той до 2018 г. не се нарича алпинист. През същата 2014 г. изкачва и първенците на Антарктида и Австралия (версия Карстенс).

През 2015 г. излиза първата му книга „Еверест. Богинята Майка на вселената“. Заедно с книгата излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“. През същата година получава званието почетен гражданин на град Сливен. Прави презентации из цялата страна и мотивационни срещи.

През 2016 г. е удостоен с грамота за цялостен принос за развитието на град Сливен.

През 2018 г. д-р Атанас Скатов получава награда за спортист на май – традиционната значка „Златна България“.

Пред 2019 година е отличен с редица награди

- Наградата на b2b Media „Зелена личност“

- Награда „Сребърен сокол“ за спортисти, проявили огромна смелост в своята област

- Спортист номер 1 на Варна

- Почетен знак на БТС за особени заслуги

През 2020 г. Атанас Скатов изадава 7-мата си книга: „Седемте континентални първенци“. (Уикипедия)

Поклон пред паметта му!


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети