Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Три протеста под прозорците на властта

Общество

Три протеста под прозорците на властта

Три протеста под прозорците на властта - Tribune.bg
Снимка:

Транспортният бранш с демонстрации в София и други градове от страната

Връхната точка на недоволството и протестите в страната, започнали заради високите цени на горива, енергоносители и ниските заплати, започва от рано сутринта днес. Превозвачи, градски транспорт и таксита ще блокират улиците в София и страната заради покачващата се инфлация, високите цени и унизително ниското заплащане.

Превозвачите вече на няколко пъти организираха масови протести в много градове с искания за намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. На последния им протест обаче камионите и автобусите на протестиращите не бяха допуснати до центъра на София и те останаха на входа на столицата при АМ „Тракия“. Няколко дни преди това превозвачите бяха на среща при премиера Петков за пореден път, но се стигна до скандал и протестиращите напуснаха срещата обидени, че премиерът не ги е изслушал. Превозвачите смятат, че държавата прилага репресивни мерки, ползвани по времето на комунизма към автобусния и товарния сектор в страната. Според тях, с 12 стотинки ще поевтинее бензинът, ако бъде премахнато изискването за биокомпонент. Много от хората са на ръба на оцеляването, а автобусните превози са след ръба на оцеляването, заявяват още те.

След последната проведена преди ден среща премиерът Петков заяви, че диалогът е възобновен и са сформирани работни групи, които да решава проблемите. От своя страна Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите благодари за конструктивния диалог, но беше категорична, че протест ще има, защото липсват конкретни решения.

От своя страна федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ и Съюзът на транспортните синдикати в България също ще протестират и шестват за начало на диалог, и с искания за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Около 40% от бюджета на София е даден за обществения транспорт, въпреки това загубите продължават да растат.

Служителите в градския транспорт са категорични, че нищо няма да ги спре да протестират, тъй като финансово секторът сериозно се задъхва.

От 8.00 до 9.30 ч. работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД ще проведат протестното си шествие в три лъча от пл. „Лъвов мост“, от пл. „Сточна гара“ и от кръстовището „Петте кьошета“, като всички те ще се съберат пред Министерството на финансите, а по-късно и пред сградата на Министерски съвет.

От 10.00 до 11.00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

Стачката ще премине под надслов „НЕ на унизително ниските заплати!“, заявяват служителите.

Таксиметровите шофьори и фирми също ще протестират, техният сборен пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе, в участъка между бул. „България“ и бул. „Черни връх“. Протестът започва в 9.00 часа. Очаква се да тръгнат на шествие до площад „Независимост“, като ще оставят автомобилите си на бул. „Мария Луиза“. Там обаче движението ще бъде блокирано. Самите шофьори ще отидат пеша до Министерски съвет.

Работодателите заявиха, че остават в протестна готовност, но засега няма да се включат, след като постигнаха споразумение с кабинета за очакваните компенсации.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати