Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Имаме секции, които още не са отворени

Общество

ЦИК: Имаме секции, които още не са отворени

ЦИК: Имаме секции, които още не са отворени - Tribune.bg
Снимка:

„Има отделни секции, в които има неявили се членове на секционни комисии. Имаме и няколко случая на секции, които още не са отворени поради различни проблеми“, заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов пред БТВ.

Той допълни, че проблеми има в цели области и в момента решават как да бъдат отстранени.

„Там, където не може да се реши проблемът, и машината не може да заработи, ще се премине към хартиено гласуване“, добави говорителят на комисията.

„В 10 секции в страната е взето решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като машините по различни причини не са започнали работа. В една от тези секции имаме различен хеш-код от удостоверения. Това е в МИР-Русе. В три от секциите - в РИК Свищов, Варна и Пазарджик, конкретните места не мога да кажа в момента - машината изписва на екрана: „Дневникът е подправен“. По тази причина е взето решение да не се гласува с тези машини, а да се мине на гласуване с хартиена бюлетина. В останалите просто не могат да тръгнат машините, за да работят“, заяви Росица Матева.

Вчера всички сигнали, които бяха подадени в ЦИК за нарушения в деня за размисъл, бяха подадени за агитация в социалните мрежи. По този повод Матева уточни:

„По силата на Изборния кодекс ЦИК не може да проверява съдържанието в социалните мрежи. Те не са медийна услуга и няма как да санкционираме излъчванията там и това, което се пише там, така че биват оставени без разглеждане тези сигнали. Даже призовах да не се подават такива сигнали. Дори и в изборния ден ние не можем да санкционираме това, което се случва в социалните мрежи“.

Всички секционни комисии в Турция, за които имаше проблем с част от членовете, вече са попълнени, уточниха от ЦИК.

Навсякъде изборният ден е започнал.

„Днес два сигнала са подадени преди началото на изборния ден за две секции в страната, че не са отворени, но вече са отворени и работят, така, че няма други сигнали. Имаме две жалби срещу решения на ЦИК до Върховен административен съд, но те не са съществени“.


Етикети ЦИК, избори 2022
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети