Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК вече проучва как да осигури избори 2 в 1

Общество

ЦИК вече проучва как да осигури избори 2 в 1

Снимка:

Централната избирателна комисия вече проучва възможността да се осигури гласуване „две в едно“ през ноември, ако президентските и парламентарните избори се проведат на една дата, предаде БНР. Държавната агенция Електронно управление ще направят тестове на машина, на която да се гласува с два вида бюлетини.

Над 11 200 са осигурените до момента устройства, които подсигуряват машинния вот в страната и чужбина. Планира се закупуването на още. До дни трябва да има разчет колко още са необходимите за спокойното протичане на изборите.

Справка на фирмата „Информационно обслужване“ за вота от 11 юли показва, че в 2 319 секции в страната с устройство, гласувалите са били между 300 и 400, в 462 секции -между 400 и 500 избиратели, а в 34 секции над 500 са гласувалите с машина.

През юли в 9 400 секции в страната са гласували с машина а в 700 от тях имаше и втора.

Информацията ЦИК ще използва за да съобрази, къде да се поставят по две машини за гласуване на предстоящите през ноември избори.

По закон вот с машина има в секциите с над 279 избиратели по списък.

Печатницата на БНБ също се готви за изборите през ноември. За предходния парламентарен вот бяха отпечатани 6 700 000 бюлетини.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още