Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Цветеслава Гълъбова: Уволнила съм 60 санитари за лошо отношение към психично болни

Общество

Цветеслава Гълъбова: Уволнила съм 60 санитари за лошо отношение към психично болни

Снимка:

Заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество, каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" пред bTV.

„Аз съм била 11 г. началник на отделени за мъже с остри психози, от 11 г. съм директор. За 22 г. над 60 души, предимно санитари, за лошо отношение. Пациентите са се оплаквали от малтретиране. Кражба на цигари, на пари – такива грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било, особено към хора, които са в по-слаба позиция“, каза още тя. Тя винаги предупреждавала персонала, че вярва на пациентите.

Преди ден излезе доклад на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници и домове за социални грижи през август. Експертите констатираха лошо отношение, недостиг на персонал и оплаквания от психично болни пациенти, че са бити и връзвани.

И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват, лекуват хората, обясни още д-р Гълъбова.

Тя се оплака от недостига на персонал, като уточни, че в ръководената от нея болница болните не се бият, но се използва т.нар. „фиксация“. „При нас постъпват пациенти с много тежки психомоторни възбуди и в това състояние те биха могли да са опасни или за себе си, или за другите пациенти. Фиксирането обаче е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Фиксирането се прави от 5 човека – по един за всеки крайник и един за главата. В нито едно от нашите отделения, и при колегите знам, че е същото, няма едновременно 5 човека на работа като персонал", каза още тя.

12-те държавни психиатрични болници не са търговски дружества, нямат отношения към НЗОК. Психиатрията няма клинични пътеки, обясни д-р Гълъбова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още