Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Туристическият бранш на протест срещу мерките на Кацаров

Общество

Туристическият бранш на протест срещу мерките на Кацаров

Снимка:

„С обещания не се живее“ – с това мото туристическият бранш отново излиза на жълтите павета. Протестът на туроператори и туристически агенти е обявен за 26 октомври от 11 ч. пред Министерството на туризма.

Поводът за недоволството на фирмите от сектора е заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров (РД-01-856/ 19.10.2021 г.), която ограничава дейността на икономическите субекти без съответната финансова подкрепа.

„Принудени сме отново да излезем на улицата, поради бездействието на Министерството на туризма. Министър Балтова отлага в необозримото бъдеще отварянето на гласуваните от НС мерки за ликвидност в размер на 41.2 млн. лв.“, казват от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма”, инициатор на протеста.

„30 млн. от тях са директна помощ за туроператори, ресторантьори и хотелиери, заложени в бюджета с решение на 46-то Народно събрание от 11 септември 2021 г., други 6 млн. лв., бяха предвидени специално за туроператорите и туристическите агенти. Останалите 5.2 млн. лв. представляват неусвоената подкрепа от последната схема за възстановяване на пари на клиенти за неосъществени пътувания през 2020 г.“, посочват от ОБТ.

От организацията са възмутени от липсата на воля от страна на ресорното ведомство да открие незабавно процедурата за разпределянето им.

„Отношението на Министерство на туризма към проблемите ни е безотговорно и унизително. Принудени да просим помощ, след като в продължение на година и половина не работим или работим спорадично, поемайки огромни рискове”, се казва в писмо към членовете на организацията.

Протестът на ОБТ се подкрепя от БАТА, Сдружение „Туризъм”, АБТТА и АТИБ.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема