Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Туроператори на протест в София: В момента е пълен батак в бранша

Общество

Туроператори на протест в София: В момента е пълен батак в бранша

Снимка:

Туроператори и хотелиери излязоха на протест пред Министерство на туризма с настояване да бъде отворена процедура за подпомагане на фирмите със сумата от 42 милиона лева.

Според бранша тези средствата трябва да бъдат използвани и за обезщетенията към клиентите за неосъществени пътувания.

Въпреки срещата, проведена с ресорния министър Стела Балтова през миналата седмица, туроператорите излязоха на демонстрация.

„В момента нямаше твърда позиция, която да каже: „да, аз ще направя всичко възможно за да отворя тази процедура и да могат нещата да се случат.“ Такъв отговор не получихме. Да, получихме уклончиво два варианта на работа - евентуално, ако се промени нормативната база, трябва да дойде Народно събрание, то да го изгласува и съответно ние да кандидатстваме, отваряне на процедурата. Ориентировъчно във времето, всичко това означава някъде към януари и това е под едно голямо условие, ако временната рамка бъде продължена“. Това обясни Павлина Илиева - председател на сдружение „Бъдеще за туризма“, цитирана от БНР.

Гласуваната помощ за туроператорите трябва да се усвои през 2021 година. Ако това не се случи, средствата ще се върнат в бюджета и няма да достигнат до фирмите, се опасяват туроператорите.

„Взехме решение днес и от четвъртък от 15 часа в цяла България да започнат масови протести заради неравноправието към нашите работници“, каза пред БНР Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“.

„Ние не сме срещу зеления сертификат, но и сроковете за това са изключително кратки, за да убеждаваме нашите служители за това. Но не е и правилно, ние да не ги допускаме до работа. Освен това от няколко дни търсим от РЗИ или през лабораториите да осигурим бързи тестове за нашите служители и а за клиентите. Оказа се, че под 30 лв. няма тестове, те са по 30 или 40 лв.", каза още Енев.

„Този проблем с тестването и зелените сертификати доведе до това в Пловдив в наши обекти, например клиентите да са много малко, щандове не бяха отворени. В същото време ние не можем да поискаме тези сертификати от проверяващите ни. Би могло да се помисли за още едно удължаване на сроковете за зелените сертификати, защото в провинцията нещата стават по-бавно.“

„Пари по мерките не получаваме, защото вие се водим реално не сме затворени със заповед на министъра, но работим с намален капацитет. В момента е пълнен батак. При предишните локдауни имаше ясни правила - затваряха - даваха помощи, бизнесът оцеля. Към момента, ако няма държавна политика, туризмът в България губи позиции на местно и световно ниво", обобщи Енев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема