Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Убитият граничен полицай е имал само стоппатрони

Общество

Убитият граничен полицай е имал само стоппатрони

Убитият граничен полицай е имал само стоппатрони - Tribune.bg
Снимка:

Eдинствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника на МВР граничен полицай Петър Бъчваров. Това разкриха негови колеги, пожелали анонимност, пише Телеграф.

„Срещу трафиканти и мигранти сме само със стоппатрони, а и нямаме право да стреляме към чужда територия. Гледаме да си пазим повече живота, не границата“, признаха униформените, които са вбесени на цялото ръководство на МВР заради думите им по калпавата организация по охрана на границата.

„То дори не е охрана, а официално е наблюдение на границата и нямаме право да използваме оръжие. Това, което ви разправят началниците, са пълни глупости, защото ние сме тук и знаем за какво става въпрос“, оплакаха се униформените.

Ден на траур в Елхово в памет на убития граничен полицай

„Раздали са ни тези стари пистолети и се отчита дейност, а когато стане проблем и се стигне до такъв нещастен случай, никой не иска да поеме отговорност“, коментираха още момчетата, пазещи браздата с Турция.

„Твърде рисковано е, трафикантите познават перфектно района, тук има десетки черни пътища. Пращат момчета от полицията, които не са подготвени, не познават терена и няма как да са ни полезни. Местните, които сме в Гранична полиция, сме твърде малко за този периметър“, оплака се друг от граничните полицаи, който обясни, че има 17 години служба в системата и все е бил на границата.  

По информация на вестника сержант Петър Бъчваров и колегата му от Министерството на отбраната повече от 30 минути са дебнели нарушителите като на лов. Мигрантите и техният трафикант са се готвили да влязат от Турция в България през една от дупките в оградата, която се намира на метри от 242-ра гранична пирамида. Това е на около 4 км от центъра на пустото село Голям Дервент, в което само по документи се водят, че живеят 30 души, но реално няма повече от трима.

„Всеки ден се минава оттук, направо денонощно се прескача границата и продължават. Директно си идват с коли и си ги извозват“, призна кметският наместник на Голям Дервент Иван Франсъзов.

„Повечето са млади момчета и деца. От полицаите знам, че са основно от Афганистан и Сирия“, допълни Франсъзов. 

В нощта на инцидента малко след 20.30 часа мигрантите, водени от техните трафиканти, са тръгнали да влизат през дупката под прикритието на тъмнината. Сержант Бъчваров и колегата му от МО са реагирали моментално.

Турция е задържала двама заподозрени за убийството на граничния полицай

Граничният полицай е насочил фенер към дупката в оградата. Запалили са и фар от джипа, с който са дебнели в засада. В този момент изненадващо за тях от групата бежанци някой открива стрелба.

„Стреляли са на месо, доколкото разбрах, колегата е улучен в главата, а военният е успял да се прикрие зад джипа. По него има близо 20 изстрела. Целта със сигурност е била да не ги оставят живи“, коментира пред „Телеграф“ служител на Гранична полиция от Елхово.

На мястото при огледа са намерени между 12 и 15 гилзи, разкриха източници. Тепърва се изяснява с какво оръжие е стреляно. Има съмнение, че е самоделка. 

Граничните полицаи разкриха още, че убитият им колета и военният не са имали радиостанция. „Използвали са телефоните си, за да се свържат. Писали са по Вайбър, за да съобщят за нападението“, възмущават се униформените в Елхово.  

Местните униформени потвърдиха още, че бежанският натиск е огромен, постоянно намират пробойни в оградата, често има зарязани стълби, с които са я преодолявали, скъсани мрежи, както и множество захвърлени дрехи, обувки и други принадлежности на бежанците.

Младен Маринов: От две години МВР се занимава с политически чистки, системата е разбита

Според граничните полицаи много е възможно колегата им да е разпознал трафиканта в тъмното и затова да е убит. „Вероятно е местен, те се познават и да не го издаде“, призна млад служител на реда, който е от 7 години на границата в района. Военният, който е оцелял, се е крил в джипа близо 2 часа и не е имал възможност да излезе.

При всеки опит да премести колата или да слезе от нея е проехтявала стрелба. За инцидента се е разбрало след повече от 2 часа, а около полунощ в Голям Дервент са се изсипали разследващи и полиция, разкриха още източници. По думите им цяла нощ са обхождали района. Има съмнения, че извършителят на престъплението е местен трафикант, който наскоро е имал повдигнато обвинение за каналджийство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати