Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В България няма повишени нива на радиация след експлозията в Русия

Общество

В България няма повишени нива на радиация след експлозията в Русия

В България няма повишени нива на радиация след експлозията в Русия - Tribune.bg
Снимка:

Радиационен облак няма да премине над страната ни, съобщи главен комисар Николай Николов

Няма повишаване на радиацията в България след експлозията от 8 август в Русия. Това увери главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Гама – фонът се следи у нас от общо 5 ведомства - МВР, МОСВ, Институтът за ядрена безопасност към БАН, Министерство на здравеопазването, АЕЦ „Козлодуй“.

„Няма никакво повишаване на нормите в нашата страна. Не сме получавали от съседни страни данни за увеличени нива на радиация. Обработката на всички тези данни се извършва от Агенцията за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени повишени нива. Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България“, допълни още главен комисар Николай Николов.

На 8 август в района на Архангелск става експлозия при тест на ракетен двигател. Няколко дни по-късно стана ясно и че става въпрос за тест с ядрен източник за ракетен двигател на нов вид оръжие. При инцидента загинаха общо 5-ма души. Нивата на радиация в руския град Северодвинск се повишиха до 16 пъти.

Вчера Организация по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити съобщи, че 4 руски станции са спрели да ѝ предават информация за радиацията. Официално властите в Русия заявяват, че няма повишаване на радиацията. Самият президент Владимир Путин също твърди, че няма опасност и нивото на радиацията не се покачва.                                       

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати