Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Учение показа спасяване на пътници при самолетна катастрофа (СНИМКИ)

Общество

Учение показа спасяване на пътници при самолетна катастрофа (СНИМКИ)

Основната цел на занятието е да се усъвършенства координацията между екипите от различните структури

За пети път ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Гражданска въздухоплавателна администрация планират и провеждат учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него. Учението беше планирано за провеждане през 2020 година, но отложено заради епидемиологичната обстановка. В разиграването на сценария участие взеха екипи и представители от основните структури на Единната спасителна система, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази година тренировката се проведе на територията на община Сандански в силно пресечена местност, доближаваща максимално условията на алпийски терен.

Основната цел на учението е да се усъвършенства координацията между екипите от различните структури, имащи отговорност за реакция при подобни инциденти и да се повиши тяхната практическа подготовка.

„Всички знаем от последните дни това, което се случи, че е изключително важна бързата намеса на структурите, които са свързани с  издирване и спасяване. Разиграва се паднал самолет, в резултат на това се активизират силите, които трябва да реагират и започваме спасяване - първо от самолета в последствие гасене на горски пожар, който е възникнал в резултат на падналия самолет“, обясни старши комисар Красимир Шотаров пред Bulgaria On Air.

Според игровата ситуация на 16 юни около 9:40 часа при добри метеорологични условия, екипажът на самолет Airbus А320, превозващ на борда си 150 пътника от Солун до Варна, докладва за отказ в управлението на машината. Малко по-късно, на 1200 m надморска височина, екипажът информира за невъзможност за управление и се взима решение за аварийно кацане.

Последната комуникация и радарна информация от и за самолета е от района на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в гората, източно от града.

Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада самолет. Мястото на падането, при което самолетът се възпламенява и огънят обхваща гората, представлява труднодостъпен пресечен терен. Веднага е задействан Националният план за търсене и спасяване при авиационни произшествия.

На мястото на инцидента незабавно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и информационните технологии, на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

„Надеждата на всички спасителни служби е, че колкото и тежко да е произшествието, може да има някой жив, който се нуждае от незабавна помощ. Поради това и първите действия, които наблюдавахте са оказване на помощ на евентуално пострадали хора“, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Това учение е много ценно за нас, защото независимо, че се надяваме да няма такива ситуации, трябва да бъдем подготвени за тях. В момента трупаме безценен опит – това се отнася както за колегите, които са на терен, така и за пожарникарите и спасителите в страната, на които  ще бъде предоставен  филм от  учението за учебната им програма, коментира още той.

В момента трупаме безценен опит – това се отнася както за колегите , които са на терен, така и за пожарникарите и спасителите в страната, на които  ще бъде предоставен  филм от  учението за учебната им програма, коментира директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението

Утре учението продължава с анализ на предприетите действия и семинарна част.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати