Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В „Света Марина“ – Варна спасиха кариерата на млад музикант

Общество

В „Света Марина“ – Варна спасиха кариерата на млад музикант

28-годишен музикант просвири отново на китара 3 дни след операция на счупена китка

Само три дни след като претърпя операция на счупена китка, 28-годишен професионален музикант засвири отново на китарата си. Оперативната интервенция бе извършена от екип на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, оглавяван от нейния ръководител – проф. д-р Димитър Райков.

Преди три дни пациент на 28 години счупва китката си и постъпва при нас за операция, сподели проф. Райков. Младият мъж пожела да демонстрира произведение на китара в деня на изписването си, за да покаже, че нашата работа му е помогнала за толкова кратко време да се върне към пълноценната си работна и домашна среда. За един ден успяхме да се организираме максимално и да направим най-доброто за младия мъж, претърпял тежка травма. Това, което се случи с нашия пациент, е цел на всяка една ортопедична и травматологична клиника. Операцията, която извършихме, е рутинна, но нашият акцент е да покажем как в една високотехнологична болница, каквато е нашата УМБАЛ „Св. Марина“, тази колаборация между различните структури – образна диагностика, анестезиологична помощ, квалифициран персонал, качествени импланти, връща усмивката на нашите пациенти.

От значение е и младата възраст на пациента, тя е позитив в предвижданията на такава сложна фрактура. Добрата колаборация лекар-пациент-кинезитерапевт-пациент също е важен елемент. Ако ние загубим една от тези връзки, пациентите ни си тръгват от клиниката с „отлични“ рентгенови снимки, но не така добри резултати. Този музикант е едно кратко доказателство за добре свършената работа и добре работещата съвременна травматология в нашата болница“, отбеляза още проф. Райков.

Поставихме имплант, който да фиксира стабилно полифрагментните счупвания, защото има няколко фрактурни линии, внесе яснота д-р Преслав Пенев, който е участвал в операцията. Имплантът е титаниев и ще осигури максимална стабилност, която и ранна кинезитерапия и максимално раздвижване на ръката. Благодарение на сътрудничеството между всички колеги, които участват в лечението при подобен тип счупване, пациентът ще се възстанови бързо. Колаборацията и сътрудничеството са изключително важни и именно те допринасят за все по-добрите резултати.

Оттук нататък следва премахване на конците. Пациентът няма гипс, поставена му е шина, която да стабилизира до известна степен ръката и в същото време да намали болковата симптоматика, която при него все още е намаляваща. Това дава възможност за движение на китката. След около година най-вероятно ще се премахнат имплантите, когато ще настъпи и пълно костно срастване. Надяваме се то да настъпи и за по-кратко време“, уточни д-р Пенев.

 

Музикантът е варненец, който живее и работи в Германия. Завършил е Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна с китара. По-късно завършва музикална академия в Кьолн. Избрал е професионалният му път да бъде извървян на голямата сцена. Свири предимно класическа музика, както и нейни вариации. Младият мъж е останал изключително впечатлен и изненадан от бързия и качествен резултат след интервенцията на китката му. Операцията той нарича „чудо“, като използва случая с демонстрацията си на румънското музикално произведение „Хора“ да благодари на екипа на проф. Димитър Райков и да му пожелае здраве, благоденствие и сила да продължава да помага на хората.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати