Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: 4-годишните деца ще ходят само на детска градина, не и на училище

Общество

Вълчев: 4-годишните деца ще ходят само на детска градина, не и на училище

Вълчев: 4-годишните деца ще ходят само на детска градина, не и на училище - Tribune.bg
Снимка:

Обмислят гратисен период от 2-3 години, за да може общините да наваксат недостига на места

С промени в Закона за предучилищното и училищно образование Министерство на образованието ще предложи задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните деца да се провежда само в детските градини, не и в училищата, увери просветният министър Красимир Вълчев по време на изслушването му в парламентарната комисия по образование.

По думите му между 500 и 1800 бройки не достигат в детските градини в столицата, а по-голям е недостигът в яслените групи. Министърът подчерта, че в последните години общините, както и Столичната община, не спират да изграждат и разширяват детски градини.

„Проблемите са в две групи населени места – едните, в които има недостиг на места в детски градини, и другите са малките населени места, в които има няколко пътуващи деца, за които трябва да се осигури транспорт“, разясни основните предизвикателства Вълчев.

За него големият проблем остава в столицата, Бургас, Варна и Пловдив.  

„Имаме уверение от големите градове, че няма да има общ недостиг“, посочи министър Вълчев и допълни, че през последните години в София са били изградени 100 нови детски градини, а сега в ход е изграждането на още осем нови детски заведения.

„Ние ще финансираме изграждането на 13 детски градини през 2020 г. по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Те ще бъдат приоритетно насочени там, където липсват такива. Освен големите градове, другите ни места с липса на детски градини са села с концентрация на ромски деца като в Сливенско, Тракия, Северна България“, допълни той и уточни, че по време на днешното заседание на кабинета са гласувани средства за Луковит и Садово.

„За догодина са утвърдени 70 млн. лв., от които ако половината бъдат насочени към строеж на детски градини, а другите за доизграждане и строеж на учиища, може да очакваме, че за 2 години ще бъдат построени още 60-70 детски градини в страната. Заедно с усилията на общините, аз очаквам през следващите 2 години да бъдат изградени или започнати от 80 до 100 детски градини. Ако средно има по 100 деца в една, това означава, че могат да бъдат осигурени 8000 до 10 000 допълнителни места“, коментира Вълчев.

Министърът изтъкна, че и в момента деца на 4-годишна възраст посещават частна детска градина, а обхватът им е около 78%. Той очаква този показател да стигне над 90%.

„В София не очакваме голям брой допълнителни деца в резултат на въвеждането на задължителната предучилищна на 4 години“, заяви той и посочи, че до три години недостигът на места в детските градини в столицата може да бъде преодолян. Вълчев съобщи, че се обмисля и въвеждането на гратисен период от 2-3 години, за да може общините да наваксат недостига на места.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема