Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Външно министерство извика сръбския посланик за обвиненията срещу Едвин Сугарев

Общество

Външно министерство извика сръбския посланик за обвиненията срещу Едвин Сугарев

Външно министерство извика сръбския посланик за обвиненията срещу Едвин Сугарев - Tribune.bg

Извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович, бе извикан днес в МВнР от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов. Поводът бе недопускането на 8 ноември 2023 г. на територията на Република Сърбия на изтъкнатия българския интелектуалец и общественик Едвин Сугарев от сръбските гранични власти, както и конфискуването от страна на местните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград.

От българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия. Обвиненията към българския общественик и неговото творчество са абсурдни. Неговите творби по никакъв начин не могат да са свързани с „разпалване на междуетническа нетърпимост“. Обвинения са отправени и към законно регистрирания на територията на Република Сърбия КИЦ в Босилеград и неговите служители. Тези с нищо непредизвикани и с нищо неоправдани действия нямат място в съвременните българо-сръбски отношения, които искаме да градим съвместно. От сръбския посланик беше поискано обяснение и извинение.

Г-н Първанов изрази очакване в спешен порядък да бъде получено копие от съдебното решение за предприетите действия от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на г-н Сугарев на сръбска територия.

Г-н Първанов изрази учудване и разочарование от факта, че горните действия на сръбските съдебни и полицейски органи, уронващи достойнството на г-н Сугарев и служителите на българския КИЦ Босилеград, са извършени в деня, когато Европейската комисия обяви годишния Пакет разширяване, съобщава БГНЕС. Той подчерта, че спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция.

На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини. В "Деня на Западните покрайнини" служители на зловещата сръбска държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

Офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Случилото се не е прецедент или изолиран случай. Това е поредното доказателство за официалната антибългарска и денационализаторска политика на режима в Белград в продължение на над 120г.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати