Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВАС реши: Драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му

Общество

ВАС реши: Драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му

ВАС реши: Драгалевският лифт ще бъде възстановен от собственика му - Tribune.bg
Снимка:

Върховният административен съд реши окончателно, че Драгалевският лифт трябва да бъде възстановен от собственика му и осъди дружеството "Въжени линии“, собственост на "Витоша ски" АД, да заплати на Столична община сума в размер на 100 лева, разноски по делото.

Решението на ВАС е окончателно.

Производството е по реда на чл. 229 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка със Закона за устройство на територията (ЗУТ). Образувано е по касационна жалба на „Въжени линии“ ЕАД със седалище гр. София, чрез процесуалния му представител адв. Петров, против решение № 4158 от 22.06.2023г., постановено по адм.д. № 5883/2021г. по описа на Административен съд София – град /АССГ/, с което е отхвърлена жалбата на дружеството против Заповед № РА – 20 – 27 от 26.04.2021г. на Главния архитект на Столична община, с която на основание чл. 195 ал. 4 във връзка с ал. 1 ЗУТ и чл. 196 ал. 3 и ал. 5 ЗУТ на жалбоподателя е наредено като собственик да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и заздравяване, и привеждане в съответствие с изискванията на чл. 169 ЗУТ на строеж „Двуседалков открит лифт „Драгалевци“ – лифтови станции и въжена линия с конструкция на фундаменти и носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми, като изпълни следните мероприятия: 1.1 изготвяне на инвестиционен проект от експерти с необходимата подготовка и лиценз за ремонт и усилване като цяло по съществуващо положение на строеж „Двуседалков открит лифт „Драгалевци“ – лифтови станции и въжена линия с конструкция на фундаменти и носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми; 1.2 изпълнение на одобрения/съгласуван инвестиционен проект. С решението жалбоподателят е осъден да заплати разноските по делото.

За решението на съда съобщи и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова чрез публикация във Фейсбук.

"Спечелихме тази дълга съдебна битка, която отне повече от 2 години и половина. Заповедта за ремонт и възстановяване на Драгалевския лифт беше издадена от главния архитект на София арх. Здравков през април 2021 г. Очаквано тя беше обжалвана от собственика „Витоша ски/ Въжени линии“ на всички възможни съдебни инстанции. Сега с окончателното решение на ВАС собственикът е задължен да ремонтира лифта", казва Фандъкова.

Според нея възстановяването може да започне до няколко месеца, защото благодарение на действия на арх. Здравков процедурата е напреднала.

"За възстановяването на Княжевския лифт – съдебните спорове по заповедта за неговото възстановяването продължават, все още", уточнява Фандъкова.

Веднага след нейната публикация и обявяването на решението на сайта на ВАС, от „Витоша ски“ АД изпратиха позиция, в която твърдят, че 12 години правят опити да модернизират съоръженията на територията на Природен парк „Витоша“. "И това го правим системно и последователно, като посочваме истинските проблеми пред обновяването на транспортната достъпност в планината. Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това. На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не „Витоша ски“ АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г.", казва от дружеството и продължават: "По наше искане и след представяне на всички необходими документи, Главният архитект на Столична община ни издаде виза за проектиране САГ21ГРОО/23/1 от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - „Драгалевци заслона“. Разработили сме проект на идейна фаза и сме готови повече от година да го внесем за издаване на разрешение за строеж.

За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер“. В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП „Витоша“ - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура".

"Витоша ски" иска да проведе среща с новия кмет Васил Терзиев, на която да изложат проблемите и да "предприемем конкретни стъпки за решаването на проблема".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети