Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Васил Василев: Отпред пише Народен театър „Иван Вазов“, не Народен театър „Александър Морфов“

Общество

Васил Василев: Отпред пише Народен театър „Иван Вазов“, не Народен театър „Александър Морфов“

Жалко е, че неща от кухнята излязоха, каза директорът на Народния театър

„Време е да си подредим държавата и да тръгнем в нашата правилна посока. Щастлив съм, че след 4-месечно присъствие на Народния театър в медиите, ние успяхме да се сплотим, успяхме да направим една блестяща продукция и се опитахме да покажем как националният ни театър трябва да тръгне в една нова посока“. Това заяви директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев в началото на пресконференцията днес по повод избухналия скандал с уволнението на Александър Морфов и напускането на Велислава Кръстева.

„Жалко е, че неща от кухнята, които трябваше да си останат там, където им е мястото, излязоха. Но историята познава и други случаи - като този с Пенчо Славейков. Това не е прецедент по нашите ширини. Това е бъдеще. И тези, които бяха създателите на Народен театър „Иван Вазов“, и те трябваше да тръгнат по тези стъпки. Ние сме в Европа. Ние имаме друг поглед, друг мироглед. И трябва да пазим тези наши ценности и тези наши стойности. Защото някъде до нас има друг свят, в който се работи точно по другия начин – назначават се удобни хора да изпълняват удобни поръчки. Ние уважаваме твореца – ние, казвам аз и моят екип, който събрах. И именно поради тази причина, аз Васил Василев, човек, не творец, не директор, човек – се водих от един единствен принцип, който винаги ме е преследвал в моята кариера – да запазя достойнството на хората, които работят с мен, да запазя достойнството на екипа, който е с мен, за да можем да се сплотим“, категоричен бе Василев.

„Защото ние всички сме едно семейство и в семействата стават странни неща, но после се гледаме в очите и продължаваме. Четири месеца се опитвах, създавах, колегите твориха и бях изключително щастлив. Но те твориха в странна обстановка, в която бяха притискани“, посочи директорът на Народния театър.

„Достойнството на един човек и на друг човек – как се пази, когато единият има свои аспекти и той вярва в тях и другият има свои и вярва в тях? И защо днес обществото ни е толкова разделено? Защо трябва да се противопоставяме и докога? Не искам повече да коментирам, но след 4 месеца, за да запазя театъра и да спася от проблеми колегите, аз взех този ход. Главният режисьор и ръководител „Връзки с обществеността“ вече не са част от нашата трупа и от нашия екип“, подчерта Васил Василев.

Той изтъкна, че назначенията на Александър Морфов и Велислава Кръстева са направени по негова инициатива в качеството му на директор на театъра.

„Личностите в Народния театър не значат нищо, Народният театър значи! И ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. Отпред пише Народен театър „Иван Вазов“, никъде не пише Народен театър „Александър Морфов“. Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е проблемът“, обясни той.

Според Васил Василев случаят с Александър Морфов е бил удобен за някои и призова да не се вкарва театъра в политиката.

По време на пресконференцията на директора на Народния театър, пред Министерство на културата се проведе протест в защита на Александър Морфов, който по-късно се пренесе пред служебния вход на театъра. Хората, които подкрепят режисьора, настояват за оставката на Васил Василев.

Ето как директорът на Народния театър коментира исканата му оставка:

„Какви са мотивите за оставката – настояваме за оставки, оставки, оставки. Настояваме да не се работи, да живеем мизерно. Настояваме да се руши, не настояваме да се създава и гради. Хайде да тръгнем да градим. Аз имам още 4 години мандат. Всеки, който е готов да поеме този пост, нека заповяда със своята концепция, своите идеи и мисли и да направим най-доброто за Народния театър“.

Васил Василев увери, че всеки един достоен актьор или творец има място да твори на сцената на Народния театър, „но да твори“.

Tribune се обърна с въпрос към директора Васил Василев във връзка със скандалния случай около отстраняването на актьора Евгени Будинов от спектакъла „Хъшове“. Припомняме, че преди месец беше разпространено видео, в което режисьорът Александър Морфов заявява пред целия екип, че изхвърля Будинов, „един гербаджийски боклук“, заради неговата принадлежност към ПП ГЕРБ.

Попитан допустимо ли е в 21 век актьор да бъде премахван от представление, само защото политическите му убеждения се различават от тези на режисьора и каква е била реакцията му към онзи момент като ръководител на Първата ни сцена, Василев отговори така:

„Реакцията ми беше личен разговор. Това беше реакцията. И това е доказателство, че аз не се меся в творчеството и личния избор на режисьора. Той има право. За съжаление, мотивите съм ги пропуснал. Не вникнах в тях, впоследствие разбрах. Това пак е разделението на обществото. Но добрите, лошите, всички сме лоши. Ние тук, на това място, сме лоши, защото не можем да си го направим по-добро. А за да си го направим добро, трябва да се запретнем и да работим“.

На изминалия сезон в театъра Василев постави оценка „Отличен“. Като своя грешка той посочи решението си от Плевен да дойде в Народния театър.

„Защото, ако бях останал там (бел.ред. в Плевенския театър) тази пресконференция щеше да се води от Плевен по много по-хубави поводи. Това е третият ми опит, в който отивам и ръководя театър. И това показва едно и също нещо – че когато променяш, имаш шамари. Когато слугуваш, си боготворен“, изтъкна той.

Васил Василев отчете, че за първите два месеца на годината приходите на Народния театър са 1 милион и 250 хиляди лева, като най-гледаният и най-добрият спектакъл в момента е „Народът на Вазов“.

Той коментира и публикациите, че актьори са получавали по 18 000 лева.

„Аз пожелавам на всички актьори да получават такива заплати. От днес започвам да се боря и предизвиквам всички политици да направят така, че актьорската заплата да е 2500 лева. Заплатите в театъра се определят по конкретни правила, които са равни за всички и всички са получили ДМС (бел.ред. допълнително материално стимулиране)“, посочи той.

Директорът дори призова всички политически партии да мислят по време на предизборната кампания за културата.

Във връзка с разпространения аудио запис на разговор, за който се твърди, че е между Василев и Морфов, той коментира, че е разговарял нееднократно с режисьора и няма спомен дали точно този разговор е воден между тях.

По думите на Василев в театъра е царяла творческа енергия през последните четири месеца, а той лично се е борил с всички сили да обедини колектива. Директорът на Народния театър поясни, че всеки има различен поглед върху нещата и на него му е било трудно да балансира между всички гледни точки по един или друг въпрос.

„Ние сме малка държава, малък народ и трябва да си пазим личностите. Боли ме, защото след четири месеца борба за подобряване на условията, се стигна дотук. Мечтаех за достойни роли, за достойни възнаграждения. Театърът се отвори към чужденците, към европейската сцена“, каза Василев.

От думите на директора стана ясно още, че Александър Морфов е сключил два договора за получаването на авторски права върху неговите спектакли – „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“.

Василев увери, че е дал пълна свобода на Морфов да твори и не е искал да се стига до неговото уволнение.

„Преди да стигнем до тежкото наказание, ние извървяхме добър път. Васил Василев направи всичко възможно г-н Александър Морфов да се върне на българска сцена“, категоричен е директорът на Народния театър.

„Морфов е уволнен по съответните мотиви, но творецът никой не може да го уволни, без той да желае. Ние трябва да си пазим културните институти. Пазете тези личности, които излизат на сцената, тези имена, защото те са гръбнакът на българската сцена. Те са светини, не посягайте на това и не ги вкарвайте в този конфликт“, призова Васил Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати