Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Васил Велев: Бизнесът иска среща с кризисния щаб за компенсации заради скъпия газ

Общество

Васил Велев: Бизнесът иска среща с кризисния щаб за компенсации заради скъпия газ

Васил Велев: Бизнесът иска среща с кризисния щаб за компенсации заради скъпия газ - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев настоява още тази седмица да има спешно заседание на кризисния щаб по енергетика с участието на работодателските организации, на което да се обсъдят компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ.

В интервю за Българското национално радио той уточни, че на тази среща трябва да се даде отговор на въпроса ще има ли газ за всички потребители и на каква цена, тъй като вече има затворени предприятия.

"Респективно, ако няма (газ), по какъв ред ще се спира той или ограничава като доставки, как се урегулират отношенията с "Газпром експорт", така че да не платим един милиард евро неустойки," заяви Васил Велев.

 Велев е категоричен, че танкерите с втечнен газ "не осигуряват цялото липсващо количество".

"За тримесечието октомври-ноември-декември заявените количества са 9.5 тераватчаса. Азерският газ е 2,6 тераватчаса - тоест 27,6% е осигурен към момента. Ако добавим трите танкера - те са по 1,05 тераватчаса. Остава голям недостиг".

Търговете, които се провеждат днес, ще покажат "дали може да се осигури и на каква цена и недостигащото количество," обясни председателят на АИКБ.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети