Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ведомството на Асен Василев отговори на Караджов: Поддръжката на пътища е отговорност на министъра и АПИ

Общество

Ведомството на Асен Василев отговори на Караджов: Поддръжката на пътища е отговорност на министъра и АПИ

Ведомството на Асен Василев отговори на Караджов: Поддръжката на пътища е отговорност на министъра и АПИ - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на финансите излезе с позиция във връзка с изнесената по-рано днес информация от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов.

От ведомството на Асен Василев определиха твърденията му като „неверни” и внесоха следните уточнения в две точки:

1.МФ няма намеса в съдържанието на документациите за възлагане на цитираните обществени поръчки, както твърди Караджов. Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Министерството на финансите, чрез Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки. Съгласно действащата нормативна уредба, АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от АПИ не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент.

2. Министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора.

Срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16.06.2022 г. са постановени отменителни решения на на КЗК. Агенция „Пътна инфраструктура“ не обжалва решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29.06.2022 г. прекратява всичките седем обявени процедури.

От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя в лицето на АПИ, пишат те в заключение. 

 

Гроздан Караджов: Пълен блокаж! С отровното говорене на Кирил Петков са спрени всички магистрали

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети