Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гроздан Караджов: Пълен блокаж! С отровното говорене на Кирил Петков са спрени всички магистрали

Политика

Гроздан Караджов: Пълен блокаж! С отровното говорене на Кирил Петков са спрени всички магистрали

Гроздан Караджов: Пълен блокаж! С отровното говорене на Кирил Петков са спрени всички магистрали - Tribune.bg
Снимка:

Не АПИ отмени обществените поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Това стана с отмяната на 6 последователни процедури на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в резултат на обжалване на самата конкурсна документация, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. По думите му тези процедури изобщо не са могли да стигат до подаване на оферти, нито до избор на изпълнител.

„Очевидно вече сме в предизборна кампания, след като ПП се упражняват върху пътища. Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата”, добави вицепремиерът.

Караджов обясни, че от КЗК са отменили процедурите с мотиви, че „условията, които са посочени, са изключително рестриктивни и в полза единствено и само на държавата”.

„В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията, но да защитаваш интереса на държавата и да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските, крадливи фирми - както ги нарича Кирил Петков - това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил - хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам”, коментира Караджов. Той обясни, че Кирил Петков се меси непрекъснато в начина, по който се провеждат обществените поръчки на АПИ и изобщо в изразходването на парите на агенцията. В кабинета на министър-председателя в оставка той и експерти са настоявали да има максимални рестрикции.

„Този нездрав интерес предполагам, че ще придобие по-реални очертания и защо към днешна дата министър-председателя контролира плащанията към АПИ и кой е кръгът около него, който има интерес от този контрол”.

МС в оставка: Няма да даваме пари на строителите и да плащаме под натиск

По думите му, когато някой некомпетентен се намеси в работата на експертите – „не за първи път законът се гази от ПП и Кирил Петков”.

 „ПП имат навик да лъжат, да хулят и обвиняват, безпардонно или ангро, без факти”. 

Проблемът със срока 30 септември (когато трябва да се прекратят старите договори - бел. ред.) произтича от личното настояване на Кирил Петков в решението на НС за пътните ремонти да залегне условие евентуално служебно правителство на Румен Радев да не може да се разплаща със строителните фирми, каза още Гроздан Караджов. Той призова в оставащите последни дни на Народното събрание да се премахне датата 30 септември и дотогава да се преговаря със фирмите да вършат работа по пътищата до избирането на нови изпълнители.

Виновникът за 30 септември се казва Кирил Петков, няма значение какви смехотворни статуси пише във Фейсбук, той изобщо не си спомня фактите”, каза Караджов.

Относно поръчката за магистралата между Русе и Велико Търново той коментира: „Много дълго време не сме процедирали по една проста причина. Виждаше се фирмите, които бяха кандидатствали – това са фирмите, които Петков наричаше „крадливи“.

„С такова отровно политическо говорене на Кирил Петков са спрени всички магистрали -  „Хемус” не се работи, Видин - Ботевград - не се работи, Кресна - няма да се работи”, каза министърът.

„Пълен блокаж. Всички тези решения съм ги съгласувал с Асен Василев и Кирил Петков. Сега да опитваш да прехвърлиш вината за собствените си грешки върху АПИ, това е абсолютно недостойно. Ако не можеш да поемеш отговяорност за действията си, то какво можеш да управляваш?”, каза в заключение вицепремиерът.

Той разясни, че в началото заповедта на премиера е била всички плащания към АПИ над 900 хиляди лева да минават през назначение от него заместник-министър в МРРБ. И чак тогава да отиват в МС, въпреки че заповедта е незаконна.

Петков иска от Караджов да уволни шефа на АПИ


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати