Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВиК-Перник подавали грешна информация – язовир „Студена“ вече е почти на „мъртъв обем“

Общество

ВиК-Перник подавали грешна информация – язовир „Студена“ вече е почти на „мъртъв обем“

ВиК-Перник подавали грешна информация – язовир Студена вече е почти на мъртъв обем - Tribune.bg
Снимка:

Само преди дни от дружеството твърдели, че водата е 4,5 млн. кубика, оказаха се 2,6 млн.

Спешни мерки предприема държавата за справяне с водната криза в Перник. Местното ВиК дружество е неспособно да овладее проблема. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов пред БТВ.

„Допреди три дена подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

За да няма повече измерване на водните количества „на око”, държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.

Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата.

Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване.

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза още Караниколов.

Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни.

Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник, каза още Караниколов.

„Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК”, поясни той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати