Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМА отчете добри финансови резултати и без дългове

Общество

ВМА отчете добри финансови резултати и без дългове

ВМА отчете добри финансови резултати и без дългове - Tribune.bg
Снимка:

Добри финансови резултати и липса на дългове, стратегическа инвестиционна програма за обновяване на клиники и апаратура и обучение на военномедицински кадри, въпреки ограниченията от пандемичната обстановка - това показва анализ на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS за периода 2017-2021 година.

Данните са представени на среща на ръководствата и представители на седемте болници, част от структурата на академията, съобщиха от ВМА.

„Благодаря на всички колеги по места за активното участие в битката с COVID-19. Съвсем заслужено получихте и признанието на обществото, защото показахте как се извършва истинско лечение на болните", заяви проф. Мутафчийски.

Той отчете известен спад в лечебната дейност в сравнение с периода преди пандемията, но и ръст на приходите от доболнична помощ и по линия на НЗОК и НОИ, което дава възможност за вдигане на заплатите на персонала и за инвестиране в ремонт на клиники и апаратура.

Венцислав Мутафчийски каза още, че всички клиники в столичната болница са реновирани. Създадохме най-модерния операционен център на Балканите, ремонтирахме клиники и във военните болници във Варна и Сливен. Изцяло реновирано е общежитието в двора на болницата, изградихме Военномедицински симулационен тренировъчен център. За последните пет години инвестициите в модерна техника са се увеличили 20 пъти и този процес ще продължи, защото от това зависят възможностите ни за съвременно медицинско обслужване", посочи също началникът на ВМА.

Почти двойно е увеличено допълнителното материално стимулиране на персонала. "Това е нашата философия на управление - освен модерна среда за работа, хората да се чувстват и по-удовлетворени от своя труд. Другият ни мотивационен лост е възможността за кариерно и академично развитие", обясни Мутафчийски.

ВМА е акредитирана за обучение по 35 научни специалности, две от които са нови - Епидемиология и Пластично-възстановителна хирургия. "Можем да обучаваме студенти и специализанти по 57 медицински специалности, което е с 12 повече в сравнение с предишния 5-годишен период на акредитация. Създадохме възможност и за специализация на медицински сестри - анестезиология и превързочна техника", отбеляза Венцислав Мутафчийски.

По думите му освен това са предприети дългосрочни мерки за преодоляване некомплекта в медицинските пунктове във военните формирования. 116 са вече курсантите, които се обучават по специалността "Военен лекар". За следващата учебна година са заявени нови 20 бройки и 10 места за военни медицински сестри. От тази година ВМА вече обучава парамедици и военнослужещи-санитарни инструктори.

Сред насоките за развитие бяха посочени изграждане на клиничен тренинг център за обучение на млади лекари, покриващ огромен спектър от инвазивни и миниинвазивни процедури, както и обновяване на клиники във всички военни болници и подмяна на амортизирана апаратура и развитие на роботизирана хирургия.

„Предстоят трудни години. Със сигурност трябва да ограничим нивата на амбиция, но няма да спрем, макар и с по-премерени крачки, защото предизвикателствата наистина са големи. Ние ще стегнем редиците, но в никакъв случай няма да спираме развитието и амбициите си за реновиране на базата, за закупуване на модерна апаратура, за добро заплащане и развитие на персонала", беше категоричен шефът на ВМА.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати