Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Водещи световни медии със суперлативи за церемонията в Пловдив

Общество

Водещи световни медии със суперлативи за церемонията в Пловдив

Водещи световни медии със суперлативи за церемонията в Пловдив - Tribune.bg
Снимка:

„Пловдив 2019: Исторически момент в исторически град“, пише Deutsche Welle

Откриващият уикенд на Европейска столица на културата предизвика голям медиен интерес. През последните дни обширни материали се появиха в почти всяка страна на Стария континент, в САЩ, Китай, Индия, Русия и т.н. Сред най-известните медии са Фигаро, The New York Times, „Euro News“, La Repubblica, „Daily Telegraph“, „Deutsche Welle”, RAI TV, The EconomicTimes, немските национални телевизии ZDF и ARD. Също „France-Presse“, „Reuters“, „ТАСС“, китайската агенция „Xinhua“ , Associated Press, и още много други, пише „Блиц“.

Последните два дни над 120 международни публикации показват откриването в Пловдив като начало на културната програма за 2019-а на Стария континент с много снимки, видеа и журналистически коментари. Ето и цитати на по-популярните от тях:

„Бляскаво шоу с участието на над 1500 изпълнители бележи началото на програмата на българския град Пловдив като Европейска столица на културата за 2019 г. в събота вечер“ (Xinhua)

„Южният град Пловдив стартира годината си като Европейска столица на културата със светлинно и музикално шоу на 30-метрова кула в центъра на града и фойерверки, които привлякоха публика късно в събота, въпреки хладното време.“ (Reuters)

„Пловдив 2019: Исторически момент в исторически град“ (Deutsche Welle)

„Град, готов за светлината на прожекторите. Като европейска културна столица на 2019 г. този европейски скъпоценен камък е готов да блесне пред света“. (New York Times)

По програма чуждите медии присъстваха и на откриването на изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“, изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, огненото шоу изпълнено на Пеещите фонтани и др. събития от изминалия уикенд. Разходката сред забележителностите на града ги запозна с хилядолетната история на Пловдив и предстоящите културни събития през годината.

Всички те събраха впечатления и от разговори с граждани и участници в програмата на Пловдив 2019. Те планират да посетят Пловдив отново, за да бъдат отразени с още по-голям международен отзвук моменти от разнообразната културна програма през цялата година.

Един от основните аспекти на програмата Европейска столица на културата е възможността страната и градът-домакин да се рекламират в позитивен план, да привлекат внимание със стойностно културно съдържание. През 2019 вече се очакват над 2 млн. туристи да посетят Пловдив заради титлата, като вече има и първият рекорд. По време на откриващия уикенд повече от 10 хил. български и чуждестранни туристи посетиха града.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети церемония, сцена

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети