Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Все още не е започнало разчистването в наводнените райони в Карловско

Общество

Все още не е започнало разчистването в наводнените райони в Карловско

Все още не е започнало разчистването в наводнените райони в Карловско - Tribune.bg
Снимка:

След оттичането на водата в най-засегнатите вчера от преливането на река Стряма села в Карловско - Каравелово и Богдан, аварийните екипи продължават огледите на откъснатите райони, но разчистването на засегнатата инфраструктура все още не е започнало.  В подготовка е все още и временният мост, за да имат транспортна връзка блокираните хора в двете села, съобщава БНР.

В село Трилистник днес обстановката също се усложни и се наложи евакуация на хора, тъй като от придошлите води на река Стряма навлязоха и там.

Равносметката от стихийното бедствие в шестте Карловски села е срутени мостове, разрушение и потънали в тиня улици. 200 са наводнените къщи.

В блокираното село Богдан и в откъснатите части на Каравелово все още няма ток. Хората в Каравелово от рано сутринта се опитват да се съвземат от сполетялото ги бедствие.

След като вчера се наложи десетки бедстващи да бъдат евакуирани, днес преди обед спасителите изваждаха от домовете им предимно възрастни.

Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров сподели:

„Наш екип изкара възрастна жена на носилка, заедно с водолазите и с пожарната от Карлово. Остава и придружителката с нея, също ще я изкараме. От сутринта са три жени, които са трудно подвижни възрастни хора, които желаят евакуация“.  

В Каравелово бяха и доброволци, а също и служители на БЧК.

С възстановяването на електрозахранването в по-слабо засегнатата част на селото започна организация за подпомагане на засегнатите и сред местната общност.

Очакват се доброволци и от други населени места, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района, могат от нас да подават заявления за подпомагане и огледи, съобщиха от Министерството на земеделието.

Междувременно в село Трилистник обстановката се усложни преди обед. Под вода са ниви, къщи и улици в различни части на селото. Евакуации имаше и там.

Местните жители подчертаха, че два дни не е валяло, а бедствието е донесено от придошлата вода на река Стряма.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов заяви:

„Има хора, които отказват евакуация. Ето в тази къща отказаха, молих ги. Не знам колко хора има по къщите. По принцип сме дали нареждане тези, които не успяха да излязат, поне на центъра да отидат, за да можем да ги извозим с техника“.

Според властите няма опасност от нова вълна, а водата ще се оттича в следващите часове


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети