Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бедствията в Богдан и Каравелово продължават, десетки евакуирани през нощта

Общество

Бедствията в Богдан и Каравелово продължават, десетки евакуирани през нощта

Бедствията в Богдан и Каравелово продължават, десетки евакуирани през нощта - Tribune.bg
Снимка:

Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в община Карлово, които вчера бяха потопени под вода.

36 души са били евакуирани през изминалата нощ в наводненото село Каравелово. Разчистването на селото ще продължи и през днешния ден, съобщи директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столична община Красимир Димитров пред камерата на NOVA.

Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи местни жители. По думите му хеликоптер към момента би бил нужен единствено за доставка на хранителни продукти. На място има и алпийски отряд.

В съседното село Богдан армията ще мобилизира своите сили, за да окажат помощ на останалите там около 50 души. То продължава да бъде откъснато от света.

Тази сутрин се очаква решение как ще продължат спасителните дейности за извеждане на бедстващи хора. В различна степен са пострадали всички села, които са разположени по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на квадратен метър, обяснява БНТ.

Около връх Богдан се образувала т.нар. климатична супер клетка - облаци, от които отново се изляло огромно количество дъжд. Тази стихия унищожи мостове и пътища и лиши спасителните екипи от резервни маршрути. Така жителите на Богдан и Каравелово се оказаха изолирани и се наложи спасяване на десетки хора с хеликоптер. Тежка е обстановката и в селата Розино, Столетово и Московец.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати