Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Йордан Арабаджиев: Транспортният бизнес е най-засегнат от решението за Шенген

Общество

Йордан Арабаджиев: Транспортният бизнес е най-засегнат от решението за Шенген

Йордан Арабаджиев: Транспортният бизнес е най-засегнат от решението за Шенген - Tribune.bg
Снимка:

„Транспортният бизнес е най-засегнатият от решението България да не бъде част от Шенген“, заяви пред БНТ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той изтъкна, че от бранша са били умерени песимисти преди окончателното решение.

„Направихме анализ какво би струвало това на българския транспортен бизнес. На граничния пункт Русе-Гюргево изчакването на 7 декември е 40 часа. На Видин-Калафат се чака между 8 и 15 часа. Всеки един час престой на камион на граничен пункт струва на нашия превозвач 10 евро“, заяви Арабаджиев.

По думите му дневно 1200 и 1500 камиона излизат от тези граници, като загубите се изчисляват на над 100 млн. евро годишно.

Той допълни, че нашите политици е крайно време да преценят кое е важно за бизнеса.

„Считаме, че Шенген и еврозоната са от ключово значение за България и нашите политици, вместо да търсят 2-3% на следващите избори, да седнат и да се разберат. За нас Шенген е дежа вю заради мобилния пакет. Случващото се в Брюксел почива на определени стратегии. Без лобизъм не става“, каза Арабаджиев.

Той е категоричен, че трябва да се работи за националния интерес.

За решението на Нидерландия да наложи вето на приемането на България в Шенген Арабаджиев смята, че ключово е пристанището в Ротердам, най-голямото европейско пристанище и където минава половината от стокооборота на Нидерландия. Над 30 000 кораба, над 250 000 речни кораба по Рейн. Всичко, което влиза в Европа, минава оттам.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати