Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. За 10 години – построени са 22 километра метро в София

Общество

За 10 години – построени са 22 километра метро в София

За 10 години – построени са 22 километра метро в София - Tribune.bg
Снимка:

Нови 12 километра са в етап на строителство

„От 2008 г. насам имаме построени 22 км метро без тези 12 км, които сега се строят. Стойността им е 640 млн. евро, от които 490 млн. евро са от фондовете на ЕС. В момента се изграждат първите два етапа от третата линия на метрото – 12 км за 12 станции“. Това съобщи пред „Блумбърг“ инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на “Метрополитен” ЕАД.

Третият лъч на метрото се строи трудно.

„Условията в София не са много добри за този тип строителство. Има подземни води, слаби почви, затова се предприемам специални мерки за изграждане на съоръженията. Нямаме проект със завишение спрямо постигнатите тръжните цени. За част от средствата за построяване на тези 10 км кандидатстваме по оперативна програма „Транспорт“, част от съфинансирането е от Столична община. Ако днес го няма метрото, близо 75 000-80 000 автомобила повече ще има по улиците на София“, уточни той.

Шефът на „Метрополитен“ обобщи, че догодина метрото вече трябва да има 52 километра с 47 метростанции. Сега се готвят 2 проекта от продължението на третата линия.

„Метрото е изключително полезно за избягване на трафика, да не говорим за екологичния ефект и спестеното време. Предвижда се и вътрешноквартален транспорт, довеждащ до метрото експериментално в Овча купел. Ако експериментът се окаже успешен, това ще се въведе“, съобщи инж. Братоев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети