Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Законодателството на Мая Манолова остави 13 хил. хора с увреждания без асистент

Общество

Законодателството на Мая Манолова остави 13 хил. хора с увреждания без асистент

Снимка:

В момента от социалното министерство търсят начин да им помогнат

Около 13 хиляди души останаха извън обхвата на Закона за личната помощ и не могат да се възползват повече от правото си на личен асистент. Това обяви пред журналисти в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя увери, че ведомството активно работи по решаването на проблема. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда.

Според новите разпоредби за лична помощ, за които работиха Мая Манолова и протестиращите майки, на асистент имат право да се възползват хора с 90 и над 90% вид и степен на увреждане, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане. В тази група обаче не попадат всички останали лица, които са получавали услуги в домашна среда.

„Това е качеството на законодателството на Мая Манолова, която иначе не слиза от медиите. Признавам, че тук съм и лично засегнат, защото заради нея мои близки също са жертва на припряното и калпаво законодателство, приемано след цирковете на Манолова по площади и палаткови лагери“, написа в социалните мрежи журналистът Явор Дачков.  


Коментари (1)

Ваня Всичко беше само заради рейтинг, но не и от съпричастност към съдбата на хората с увреждания. Който познава Мая Манолова отблизо е наясно с това.
17.01.2020 13:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив