Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заков за прихванатия самолет: Ситуацията нямаше да е комична за пилота, ако трябваше да плати фактурата на ВВС

Общество

Заков за прихванатия самолет: Ситуацията нямаше да е комична за пилота, ако трябваше да плати фактурата на ВВС

Заков за прихванатия самолет: Ситуацията нямаше да е комична за пилота, ако трябваше да плати фактурата на ВВС - Tribune.bg
Снимка:

Според военния министър това е безотговорно поведение спрямо националната сигурност

„Вдигането на изтребителите ще се прави толкова, колкото е необходимо, за да защитим суверинитета на страната”, каза на брифинг министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков по случая с прихванатия малък учебен самолет край Свищов. 

По думите му вдигането на двумоторен изтребител е скъпо: „Човекът, който казва, че е комична ситуация, ако се налага да плати фактурата на ВСС нямаше да му се струва толкова комично. Няма механизъм това да стане, но тези хора, трябва да се замислят какво струва това на българската армия. Харчи се гориво, ресурс. Вместо да го ползваме за далеч по-важни операции, ние трябва да проверяваме дали някой не си е включил транспондера, защото не е спазвал правилата”, възмути се министърът в оставка.

Той определи действията на пилота като безотговорно поведение спрямо националната сигурност.

Пилотът на прехванатия самолет: Досадна грешка, от Граф Игнатиево определиха действията си като правилни

Заков обясни още, че вдигането на изтребителите е стандартна процедура и е в рамките на НАТО.

„Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Това означава, че самолетът е правил или траектория, или действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск. В този смисъл задължително е вдигането на изтребител, което е с нашите национални сили и по нашите процедури”, посочи той. 

Ресорният министър обясни и как точно се е разиграла ситуацията - българският изтребител е излетял, визуално е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор.

„Очевидно става дума за тренировъчен полет, очевидно става дума за неспазване на правилата и съответно трябва да бъдат понесени и последствия”, каза още Заков. По думите му пилотът е летял в зони, за които е трябвало да има летателен план и транспондери.

„Трябва да се спазват правилата. Моят апел към всички авиоклубове в страната е да спазват правилата и да бъдат особено внимателни, на фона на настоящата международна обстановка. Не бива да се стига до подобни ситуации, в които да се налага да се  харчи ресурс на военновъздушните сили за подобни операции”, подчерта Заков.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати