Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започна монтажът на релсовия път на трамваите от площад „Македония“ до Руски паметник

Общество

Започна монтажът на релсовия път на трамваите от площад „Македония“ до Руски паметник

Трасето ще се превърне в линеен парк със зелени трамвайни линии и места за паркиране по проект на френско проектантско бюро

Ремонтът на трамвайното трасе на бул. „Цар Борис Трети“ върви по график. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със зам.-кмета Ангел Джоргов инспектираха ремонтните дейности в района на площад „Македония“ и обясниха, че времето е малко непостоянно, но забавяния няма, защото всичко се извършва в срок.

Започна монтажът на релсовия път на трамваите от площад „Македония“ до Руски паметник. Работата по участъка трябва да приключи до април 2022 г.

Трасето трябва да се превърне в линеен парк, което ще намали с 20% местата за паркиране в района, но ще бъде с много зеленина и с пейки за отдих.  То се допълва с трета лента за движение заради големите задръствания, които се образуват при кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и площад „Македония“.

„Целият участък в района на площад „Македония“ ще се превърне в линеен парк със зелени трамвайни линии и места за паркиране по проект на френско проектантско бюро“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че всекидневно се взимат проби от основата и бетона, за да се следи своевременно качеството на работа.

„Всеки ден да се взимат проби от всички материали, които се полагат, за да се следи качеството и да не се налага след това да се връщаме. Материалите се изследват в няколко независими, акредитирани лаборатории. Надявам се с този засилен контрол да гарантираме качествено изпълнение“, заяви Фандъкова.

ФейсбукФейсбук

ФейсбукФейсбук

До момента е демонтиран старият път, преместени са всички инженерни мрежи и е направена основата, съобщи още Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

„Очакваме и проектантите от френско архитектурно бюро „Вилмот архитекти“, които направиха проекта за линейния парк, да дойдат в София“, подчерта столичният кмет.

„Поискала съм от изпълнителя да увеличи работниците и бригадите да работят едновременно във всички зони, в които се отваря фронт“, увери Фандъкова.

ФейсбукФейсбук

ФейсбукФейсбук

През април следващата година трамваят от Съдебната палата до „Бъкстон“ трябва да бъде пуснат и да започне работа в следващия участък от „Бъкстон“ до „Княжево“, информира още тя.

По време на проверката на столичния кмет стана ясно също така, че се бави закупването на нови трамвайни мотриси заради обжалване на процедурата от фирмите, участващи в нея.  За линия номер 5 вече са закупени нови трамваи.

Фандъкова подчерта, че продължават усилията на Столичната община за подмяна на наземния транспорт. При тролеите напредъкът е най-голям, като до два дни в движение трябва да бъдат пуснати и последните тролеи, за да може те изцяло да бъдат подменени.

От следващата седмица се очаква да започне монтажът и на релсите от болница „Пирогов“ в посока ж.к. „Бъкстон“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още