Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Засега ЦИК няма да спира машинното гласуване в Добрич

Общество

Засега ЦИК няма да спира машинното гласуване в Добрич

Засега ЦИК няма да спира машинното гласуване в Добрич - Tribune.bg
Снимка:

ЦИК обяви, че засега няма да спира машинното гласуване в Добрич, съобщи на брифинг говорителят Димитър Димитров. В някои райони се е появил проблем с разместване на кандидати в листи от софтуера. Затова на място са били изпратени членове на РИК, за да проверят ситуацията. 

„Има проблем с листите в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото в Търново, ситуацията не е екстремна“, заяви Димитров. „Ако се преустанови гласуването с машина, то продължава само с бюлетина. Стопирането на процеса с машина обаче не заличава подадените гласове. Те остават записани в устройствата“, поясни Димитров.

Той поясни, че разместванията са периферни и че информацията в интерфейса на машината се подава от РИК и се вкарва от „Сиела Норма“.  

Изяснява се дали има проблем с машините в Чепеларе.

По данни на БНР проблем има и в област Пазарджик. Там са получени 4 сигнала за технически проблеми, които са отстранени. Масово хората предпочитат гласуването с хартиени бюлетини, тъй като при машинното гласуване се налага да се правят по 3-4 опита, споделят от РИК-овете.  В една от избирателните секции в Ловеч е преустановено машинното гласуване заради софтуерен проблем, който не може да бъде отстранен.

Технически проблем е спрял машинното гласуване за около половин час в една от секциите на 75-то училище в столичния квартал „Факултета“, по данни на Националното радио.  В 26-ти избирателен район в София-област е възможно да бъде спряно гласуването с машини, защото има данни за разместване на преференциите. Причината е софтуерен проблем.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети