Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заведенията с предложение – обособяване на зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти

Общество

Заведенията с предложение – обособяване на зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти

Снимка:

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с предложение да има зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти. Те са изпратили писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров като настояват да се коригира заповедта, която определя как те могат да работят на 100%.

И заплашват да я бойкотират, ако предложенията им за корекция не бъдат приети.

СЗБ и БАЗ предлагат за работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заразяване с COVID-19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране.

Друга идея е персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца.

След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението пък давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.

Клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не - следва  да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, като избират сами местата, на които да се настанят. От организациите настояват още проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.

От СЗБ и БАЗ настояват и за подробна статистика за новите заразени - националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, а също и брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани и към коя възрастова група принадлежат.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още