Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър: Няма да има галеници, не може болници да връщат пациенти с COVID-19

Общество

Здравният министър: Няма да има галеници, не може болници да връщат пациенти с COVID-19

Снимка:

„Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой!“, предупреди проф. Костадин Ангелов

Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ, съобщи пред БТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ако се установи превишаване на права или неизвършени задължения – ще има наказания.

„Няма да има галеници. Видяхте, че вчера поисках оставката на директора на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Не мога да възприема за нормално една линейка да чака с часове да бъде свален болният, а същевременно да има човек, който е на 33 г. и чака линейка“, заяви проф. Ангелов.

Той беше категоричен, че е абсурдно да се изискват PCR тестове от пациентите за хоспитализация, при положение, че държавата е осигурила средства и има клинична пътека за тези случаи.

Проф. Костадинов заяви, че са осигурени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни алармира, че е претоварена и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден в София има 414 повиквания на тел. 112, а вечерта – 284.

„Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме го осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани максимално бързо до лечебните заведения“, каза ресорният министър.

Ангелов е категоричен, че не е работа на гражданите да прозвъняват болниците и да търсят места за хоспитализация.

„Не мога да възприема факта, че при заповед за спиране на плановия прием и операции – всички, които казват, че болниците нямат дейност и ще пострадат хора, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла! Това е нон-сенс! Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой! След като в лечебното заведение има свободни легла, няма планови пациенти или операции – да разкриват максимален брой легла!“, възмути се проф. Ангелов.

По думите на министър Ангелов е недопустимо да няма желаещи лекари, да се включат в битката с COVID-19. Той обясни, че не разбира колегите си, които отказват лечение на пациенти с коронавирус и подават оставки.

„Страхът не може ни води в процеса на вземане на решение. Говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, които ще бъдат ангажирани последни. Да, ако са на определена възраст може да имат своите основания и да напуснат, но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София – да казват, че няма желаещи и да не искат да се включат – за мен остава неразбираемо“, смята здравният министър.

„Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза! Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!“, каза още той.

„Ако тези мерки се спазват, всичко ще си дойде на мястото. Няма как ние да сме казали, че нощните заведения няма да работят и медиите да публикуват клипчета, където някой пуши наргиле и казва: „Тук коронавирус няма, всичко е наред“. Е, това ли е съзнанието на българите? Така ли трябва да правим? Да търсим начин как да заобиколим закона, това нормално поведение ли е“, възмути се здравният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още