Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Жертва на потопа в Карловско? Село Богдан е откъснато

Общество

Жертва на потопа в Карловско? Село Богдан е откъснато

Жертва на потопа в Карловско? Село Богдан е откъснато - Tribune.bg
Снимка:

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община заминават към Богдан

Наводнението в карловското село Богдан взе първата си жертва, предаде Радио Пловдив. Възрастна жена е била залята от високите води в дома си и е загинала. Въпреки усилията на военни и пожарникари жената не е била спасена. Според очевидци приливната вълна е била около 2 метра.

Инфомацията на този момент не е потвърдена от офилциалните власти.

„Няма информация за загинали и пострадали хора при наводнението в Богдан и Каравелово. Получават се подобни сигнали, но към момента те не са потвърдени“, обяви пред БНТ директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов.

Николов посочи, че на практика в момента село Богдан е откъснато, тъй като поне четири моста са разрушени. Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с допълнителна информация, каза още той.

Според спасителите на места водата достига до три метра като и в момента има хора по покривите.

Двата моста са недостъпни - единият е под вода, другият е напълно отнесен от придошлите води.

В момента в Богдан са екипи на Българската национална телевизия и Българското национално радио, които също не могат да бъдат евакуирани. Продължава да вали много силен дъжд.

„По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община заминават към Богдан, за да окажат помощ. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника, директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

„Розино, Кърнаре, Слатина, Столетово, Каравелово и Богдан са местата в беда в момента. По цялото поречие на река Стряма сме разположили доброволци. Предупредили сме кметовете да наблюдават реката да не стане опасна и за други населени места. В момента водите на река Стряма са невиждани. По-голяма е от река Марица“, коментира пред БТВ директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

Частично бедствено положение беше обявено в западната част на Карловско в селата Розино, Слатина, Столетово , Богдан, Каравелово.

Река Богданска е излязла от коритото си. Причината за преливането е скъсана дига на река Стряма. Стихията затрудни движението по Подбалканския път.

„От село Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово, река Стряма е много буйна заради обилния дъжд, който е паднал рано тази сутрин и продължава, което е тревожното“, коментира кмета на Карлово.

Втора приливна вълна е заляла около 11,30 часа село Каравелово. Според кмета на селото Славка Червенкова ситуацията е трагична, а  проблемът не е от дъжда, а от препълването на местната река от водите, които се стичат от планината и  дърветата и наносите, които тя носи.

Националната следствена служба започва разследване за скъсаната дига на река Стряма, която заля селата Богдан, Столетово и Слатина, заяви пред БТВ заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Разследване се води от следователи от НСлС.

Поройните дъждове наводниха и централната част на Копривщица. Видеа в интернет показват каква е ситуацията там.

Къща и детската градина са наводнени след проливните дъждове в Копривщица, съобщи за БТА кметът на общината Бойка Дюлгярова.

Единствено има една наводнена къща и детската градина, и то каналите, за които от години се молим да бъдат ремонтирани, добави кметът. Няма бедстващи хора.

Тя обясни, че ситуацията е под контрол, но властите са нащрек заради прогнозите на метеоролозите, че валежите ще продължат.

Река Тополница е излязла за кратко от коритото си, добави Дюлгярова. Имаше малки запушвания в по-малките дерета на реката, които отпушихме с багери. Голямата река си тече в коритото, но е буйна, стана ясно още от думите на кмета.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати