Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зорница Русинова: Има достатъчно пари за всеки безработен, който е осигуряван

Общество

Зорница Русинова: Има достатъчно пари за всеки безработен, който е осигуряван

Зорница Русинова: Има достатъчно пари за всеки безработен, който е осигуряван - Tribune.bg
Снимка:

"Още от първия ден на извънредното положение следим много внимателно какъв е темпът на нарастване на безработицата и колко души ежедневно се регистрират в бюрата по труда. За момента е важно да споменем, че българската система за обезщетения за безработица е една от най-добрите в ЕС. Компенсираме за достатъчно дълъг период хората, които са си плащали осигуровките и то върху реалните доходи за последните 24 месеца. Проблемите с безработицата на българския пазар вероятно ще се появят, след като премине първият етап на предстоящата икономическа криза." Това написа във Фейсбук заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Тя обясни, че трудностите ще дойдат, когато свърши периодът на обезщетения на хората, ако голяма част от икономиката ни не може да се възстанови с бързи темпове, за да могат хората да си намерят работа.

За момента най-голям процент от регистрираните в бюрата по труда – близо 50% са хората, които идват от туристическия сектор, хотелиерството и ресторантьорството. До известна степен причината може да се търси в това, че някои от бизнесите преустановиха дейност поради ограничителната заповед на Министерство на здравеопазването. "Сравнявайки данните с тези от миналата година имаме сериозен ръст на безработицата, защото масово зимните курорти затвориха. Естествената тенденция през март, е да имаме леко покачване на безработицата в тези сектори, тъй като голяма част от хотелите освобождават персонала си, а през май-юни го наемат отново", казва още тя.
Министерството все още няма яснота каква част от завърналите се наши съграждани от различни европейски страни ще се регистрират в системата.

"Важно е да успокоим хората, че има достатъчно средства във Фонд „Безработица” . Те са над 400 млн., така че всеки един човек, който е бил осигуряван, дори и да настъпят всички тези рискове, да получава обезщетенията си", казва Русинова.

Първите стъпки на Министерство на труда и социалната политика бяха в посока изменение на Кодеса на труда, за да можем да се подкрепят хората и фирмите, за да не се налага да освобождават част от персонала си, да не се налага да прекратяват договорите. Това е и смисълът на основният инструмент, който се надявам в рамките на една седмица да финализираме с постановление на МС и да насочим един финансов ресурс, който да подпомогне бизнеса така, че да не се стига до освобождаване на хора. "Това е схемата, която наричаме 60/40, както и другите мерки, които бяха обявени от правителството за подкрепа на фирмите. Основният проблем на голяма част от производствените предприятия и голяма част от секторите е свързан с нерегулярния поток на суровини, заради нарушената в момента транспортна мрежа на европейските коридори. Част от бизнеса зависи от доставки от Китай. "Това е цялостен проблем не само за България, но и за всички европейски страни, за голяма част от които има засегнати пазари. Част от пазара на труда се влияе и от затрудненото движение на хора в ЕС, защото виждаме, че много от европейските страни също започват да регистрират бърз темп на безработица. За нас първите стъпки са да сме сигурни, че сме осигурили достатъчно средства", пише още Русинова.

Един от приоритетите е да се облекчи начина, по който хората да се регистрират в бюрата по труда. Въведоха се допълнителни начини на онлайн регистрация, за да намалят посещенията на място. Със Закона за извънредното положение стимулираме хората, които трябва да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетения за безработица, да го направят по електронен начин. С ПИК код или електронен подпис могат да си подадат заявленията в НОИ.
Регистрацията в бюрото по труда може да стане по електронен път, но за някои случаи, когато човек няма съответния бит или електронен подпис, е оставена опцията за регистрация на място. Създадени са всички предпоставки при висока степен на дезинфекция и хигиена бюрата по труда да работят по регулярен начин.

"Осигурили сме дезинфектанти и предпазни средства за служителите. Външни лица се пропускат при служителите според установените за държавата мерки", пише още заместник-социалинят министър. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати